Безплатни прегледи за глаукома в Александровска болница

Коварното заболяване настъпва без симптоми и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината

Безплатни прегледи за глаукома в Александровска болница | StandartNews.com

Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат в Александровска болница от 8 до 14 март 2020 г. Всеки желаещ ще може да направи консултация в Световната седмица за превенция на опасното заболяване в глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ в делничните дни от 14.30 до 17.30 ч. Направление по здравна каса не се изисква. Записването е на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00ч.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

Глаукомното отделение на Клиниката по очни болести на Александровска болница е най-старото в страната, но едно от най-модерно оборудваните, и единственото в България, обособено като индивидуална структура, специализирана в диагностиката, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай