Захариева иска спецсъвет за съдебната реформа

Захариева иска спецсъвет за съдебната реформа | StandartNews.com

Магистрати и НПО-та ще участват на ротационен принцип в него

Постоянен специализиран съвет за съдебната реформа да бъде създаден към Министерския съвет. Това предлага новият правосъден министър Екатерина Захариева в проект, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието. Очаква се създаването на съвета да бъде гласувано следващата седмица на заседание на кабинета.
Захариева ще председателства консултативния орган. Членове ще бъдат представители на съдебната и изпълнителната власт, на други институции, на организациите на съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители и на неправителствени организации. От страна на академичната общност представителят на правните факултети на висшите учебни заведения ще се предлага от управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища. В проекта на постановлението са заложени специални критерии за членство на неправителствените организации. Необходимо е да са работили най-малко 5 години в областта на съдебната реформа, да са с реализирани конкретни инициативи в тази сфера. Предвижда се те да участват в заседанията на съвета на ротационен принцип.

Задачите на новия консултативен орган ще са да координира изпълнението на стратегията за съдебна реформа, да приема Пътните карти за изпълнение на целите й, да извършва мониторинг по тях. Той ще се подпомага от експертни групи. Съветът ще се събира най-малко 4 пъти в година, а една трета от членовете му могат да поискат свикване на заседание. Административното и организационно обслужване на съвета ще се осъществява от дирекция в правосъдното ведомство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай