Военна прокуратура обвини директор от МО

Военна прокуратура обвини директор от МО | StandartNews.com

Военноокръжната прокуратура в София привлече като обвиняем директора на дирекция „Отбранителна аквизиция" в Министерство на отбраната.

Венислав Цанов ще отговаря пред Темида за престъпление по служба. Заради действията на Цанов са настъпили вредни последици за министерството в размер на 259 773,78 лева и случаят е особено тежък. В качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и възложител на обществена поръчка с предмет „Сключване на рамково споразумение за доставка на облекло за военнослужещи", Венислав Цанов не изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. Той не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата, съобщава БГНЕС. 

Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, министерството е сключило договор с друго дружество, от което за МО е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева, разясниха от прокуратурата.

Венислав Цанов е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лева. Гаранцията трябва да бъде внесена в 5-дневен срок от днес. Разследването по делото продължава.

През март военният министър Николай Ненчев обяви, че е изпратил в дългосрочен отпуск Венислав Цанов, докато военната прокуратура провери сигналите за скандал с доставка на парашути за Специалните части на армията. Ненчев поиска проверка на обществените поръчки на Инспектората на МО. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай