Тодоров: "Съдебната реформа" иска да вкара палячовци във ВСС

Тодоров: "Съдебната реформа" иска да вкара палячовци във ВСС  | StandartNews.com

Целта на "съдебната реформа" е да вкара палячовци във ВСС. Това заяви председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров пред БГНЕС.

Интересно ми е вие като журналисти как ще коментирате факта, че се променя подзаконов нормативен акт, за да бъде сменен определен човек. По същия начин се прави опит за промяна в закони, както и в основния закон на държавата, за да бъдат сменени определени хора, каза той по повод решението на вицепремиера Меглена Кунева в състава на Националния съвет по антикорупционни политики да влезе главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

"Ако това е правилна държавна политика, здраве му кажи", каза още той и изтъкна, че все пак не се чувства обиден от решението.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че главният инспектор на Висшия съдебен съвет ще бъде в състава на Националния съвет по антикорупционни политики, вместо представител на ВСС, както беше предвидено първоначално, съобщиха от Министерския съвет.

"Промяната се прави с оглед функциите, които Инспекторатът към ВСС има по проверка и анализ на съдебната дейност съгласно действащия закон и с оглед възможното натоварване с определени правомощия по отношение на проверките на имотното състояние и установяването на конфликт на интереси на магистратите", съобщиха от Министерски съвет.

"Г-н Борисов, освен, че е премиер, е и гражданин. Има право на позицията си. Магистратите са много по-въздържани, може би, мнозина от тях през годините не са били доволни от дадено правителство или състав на парламента, но никой не си е позволил да критикува и да иска смяна. Всичко е в ръцете на депутатите, включително и промените в конституцията. Бих ги посъветвал да следват много внимателно процедурите и разпоредбите, създадени от хората преди тях, за да не изпадаме в конфузни ситуации", коментира още Тодоров по повод съдебната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай