Съдът върна на работа уволнена преподавателка

Съдът върна на работа уволнена преподавателка | StandartNews.com

Мая Вуковска отново ще е главен асистент по английски език в ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград. Тя спечели делото в съда, който постанови, че е уволнена незаконно. Университетът ще й изплати 7500 лева обезщетение, че неправомерно е останала без работа.

На 11 юни 2015 година на Вуковска е връчена заповед за дисциплинарно уволнение заради три провинения – закъснение за работа от 10 минути, преждевременно напускане на работното място от 17.30 ч до 18.15 часа, както и за неуплътняване на работно време.

Тя твърди, че на 4 май миналата година закъсняла за занятия със студентите, тъй като не намерила ключовете, за да заключи езиковия кабинет. Излизането й от залата по-късно пък било заради сбъркана папка със списъци на студенти, трябвало да я смени. Според нея така посочените нарушения не биха могли да обосноват налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение. Пред съда тя посочи, че работи в ЮЗУ повече от 12 години, през което време е преподавала безпроблемно на студентите си и не е имала нито едно наложено дисциплинарно наказание.

След 7 ноември 2013 г., когато претърпяла трудова злополука, отношението на работодателя й към нея рязко се влошило и търсел повод да я накаже. Съдът прие, че заповедта, с която й е наложено дисциплинарно наказание уволнение, е незаконна и следва да бъде отменена, тъй като Мая Вуковска не е извършила никакво нарушение на трудовата дисциплина. Най-тежкото наказание се налага за три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от един час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай