Прокуратура:445 преписки от началото на кампанията

На територията на цялата страна са образувани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства

Прокуратура:445 преписки от началото на кампанията | StandartNews.com

Наказание от 11 месеца “Лишаване от свобода”, отложено с изпитателен срок от три години и наказание лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от две години, постигна прокуратурата спрямо лице, привлечено като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

От началото на предизборната кампания до 13.00 часа на 04 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 445 преписки и 33 досъдебни производства. Същите съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП – София – 15; АП – Пловдив – 8; АП – Варна – 2; АП – Бургас – 1; АП – Велико Търново – 7.

Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 лица. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В изборния ден са образувани и две бързи досъдебни производства спрямо лица, за опит за упражняване правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване. Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия.

Установено е лице, издирвано с червена бюлетина на „Интерпол“ от властите в Индонезия за „пране на пари“ и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Същият е предлагал имотна облага с цел гласуване от него политическа партия.

Образувано е досъдебно производство, по което са предприети множество действия по разследване – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС. Установени и иззети са агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. Установени са още четири лица, съпричастни към престъпната дейност.

След обобщаване на постъпващата информация, Националното междуведомствено звено ще предостави актуални данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай