Петък,

Окончателно: Преместиха Бюрото за защита на свидетелите

От: стандарт -
260
Окончателно: Преместиха Бюрото за защита на свидетелите
A
A
A

Депутатите гласуваха окончателно трансформирането и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата в правосъдното министерство.Това стана в последния им работен ден.Дебатите продължиха 3 часа.

Така това се оказаха единствените поправки, свързани с главния прокурор, които успяха да минат и на второ четене по време на мандата на този парламент.

Против промените гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ, ДПС, вие сте срам! Срам ме е, че съм в този парламент с вас!", заяви Филип Станев от ИТН веднага след гласуването.

Според поправките звеното занапред ще има само охранителни, но не и полицейски функции. То ще се отчита на министъра на правосъдието, а той  - на парламента.

Заедно със структурата му към правосъдното министерство се прехвърлят и всичките му имоти.

Дебатите нажежи страстите в парламента. ИТН, ДБ и ИБГНИ нарочиха ГЕРБ и ДПС, че бранят главния прокурор. Те пък им отвърнаха с обвинения, че пазят олигарси и бегълци зад граница.

От БСП пасуваха на дебатите, но подкрепиха партиите на протеста при гласуването.

"Местите едно бюро от едната стая в другата, за да можете да кажете нещо на вашите избиратели, които ще ви питат през следващите два месеца - защо не можахте да изберете правителство . Така не се прави реформа, така се правят глупости", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Хамид Хамид от ДПС обвини ИТН, ДБ и ИБГНИ, че вършат услуги на олигарси и организирани престъпни групи, които с готовност се канят да отстрелят защитени свидетели.

"Името на закона трябва да бъде Закон за осветяване на някои защитени свидетели". , заяви Хамид.

"Целта е свидетелите срещу организирани престъпни групи и олигарси да бъдат осветени и отстреляни. Тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие си имат представители тук, даже някои си имат и адвокати тук, които ги представляват по някои дела", заключи той. "За една малка, на но най-кресливата част това е просто бизнес и още днес ще си броят хонорарите, приятно броене, колеги. За друга част това е пиар, за останалата част това е една мръсна поръчка. Поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на съда, а на правосъдната система", каза още Хамид Хамид. Той подчерта, че не брани главния прокурор Иван Гешев, а законността, защото най-важните функции на бюрото се орязват.

Юристът от ИТН Радостин Василев контрира, че няма опасност защитените свидетели да се превърнат в жертви.

"Функционалното място на бюрото е в правосъдието, където е било до 2014 година", категоричен беше той.

Според него желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура "накара хората да излязат по улиците".

"Това не е реформа, но е една пресечна линия, която ще постави ясна граница в НС кои искат реформа и кои искат да пазят статуквото", заяви Василев.

Атанас Славов от "Демократична България" подчерта, че този парламент е имал задачата да довърши съдебната реформа, промени Конституцията и да закрие спецправосъдието, но не го е сторил. Той призова пленарната зала да направи единственото, което е в състояние да направи - да закрие бюрото и да го изпрати в министерството на правосъдието.

"Това ще е гаранция за конституционно упражняване на власт. Ако не си оправим правосъдието, можем да мечтаем за висок икономически растеж и за много чуждестранни инвестиции, но няма да ги получим", предупреди още Славов.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички