Окончателно: Преместиха Бюрото за защита на свидетелите

ГЕРБ, ДПС, срам ме е от вас, че сме в един парламент, каза филип станев

Окончателно: Преместиха Бюрото за защита на свидетелите | StandartNews.com

Депутатите гласуваха окончателно трансформирането и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата в правосъдното министерство.Това стана в последния им работен ден.Дебатите продължиха 3 часа.

Така това се оказаха единствените поправки, свързани с главния прокурор, които успяха да минат и на второ четене по време на мандата на този парламент.

Против промените гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ, ДПС, вие сте срам! Срам ме е, че съм в този парламент с вас!", заяви Филип Станев от ИТН веднага след гласуването.

Според поправките звеното занапред ще има само охранителни, но не и полицейски функции. То ще се отчита на министъра на правосъдието, а той  - на парламента.

Заедно със структурата му към правосъдното министерство се прехвърлят и всичките му имоти.

Дебатите нажежи страстите в парламента. ИТН, ДБ и ИБГНИ нарочиха ГЕРБ и ДПС, че бранят главния прокурор. Те пък им отвърнаха с обвинения, че пазят олигарси и бегълци зад граница.

От БСП пасуваха на дебатите, но подкрепиха партиите на протеста при гласуването.

"Местите едно бюро от едната стая в другата, за да можете да кажете нещо на вашите избиратели, които ще ви питат през следващите два месеца - защо не можахте да изберете правителство . Така не се прави реформа, така се правят глупости", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Хамид Хамид от ДПС обвини ИТН, ДБ и ИБГНИ, че вършат услуги на олигарси и организирани престъпни групи, които с готовност се канят да отстрелят защитени свидетели.

"Името на закона трябва да бъде Закон за осветяване на някои защитени свидетели". , заяви Хамид.

"Целта е свидетелите срещу организирани престъпни групи и олигарси да бъдат осветени и отстреляни. Тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие си имат представители тук, даже някои си имат и адвокати тук, които ги представляват по някои дела", заключи той. "За една малка, на но най-кресливата част това е просто бизнес и още днес ще си броят хонорарите, приятно броене, колеги. За друга част това е пиар, за останалата част това е една мръсна поръчка. Поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на съда, а на правосъдната система", каза още Хамид Хамид. Той подчерта, че не брани главния прокурор Иван Гешев, а законността, защото най-важните функции на бюрото се орязват.

Юристът от ИТН Радостин Василев контрира, че няма опасност защитените свидетели да се превърнат в жертви.

"Функционалното място на бюрото е в правосъдието, където е било до 2014 година", категоричен беше той.

Според него желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура "накара хората да излязат по улиците".

"Това не е реформа, но е една пресечна линия, която ще постави ясна граница в НС кои искат реформа и кои искат да пазят статуквото", заяви Василев.

Атанас Славов от "Демократична България" подчерта, че този парламент е имал задачата да довърши съдебната реформа, промени Конституцията и да закрие спецправосъдието, но не го е сторил. Той призова пленарната зала да направи единственото, което е в състояние да направи - да закрие бюрото и да го изпрати в министерството на правосъдието.

"Това ще е гаранция за конституционно упражняване на власт. Ако не си оправим правосъдието, можем да мечтаем за висок икономически растеж и за много чуждестранни инвестиции, но няма да ги получим", предупреди още Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай