Новият председател на СГС: По-голяма част от магистратите са честни

Новият председател на СГС: По-голяма част от магистратите са честни | StandartNews.com

По-голяма част от магистратите са честни и работят, а гнилите ябълки в съдебната власт са изключително малко. Това заяви пред бТВ новият председател на Софийски градски съд Калоян Топалов.

Временното ръководство на СГС със своите действия по разпределение на делата успокои в значителна степен нещата. Не мога да твърдя, че са изринати всички гнили ябълки, но е извършена добра работа, обясни той и даде пример с командироването на магистратите.

Владимира Янева Топалова винаги се е отзовавала за срещи с колегите си, смята той. И добави. че всички IT проблеми са били давани на външни изпълнители. той обаче призна, че в момента има дела, които не се разпределят на случаен принцип.

Съдия Ченалова лично не я познавах, тъй като тя стана съдия, когато бях преподавател за външно обучение. За съжаление тя така не се яви на нито едно обучение както по наказателно, така и гражданско право. Не е моя работа да давам оценка на работата й, това е работа на ВСС, коментира председателят на СГС.

Част от съдиите също трябва да имат право да разписват СРС, каза още Топалов. И сподели своята идея, че и наказателни съдии могат да разписват разрешения за подслушване, а не само председателят на СГС. Той изтъкна, че това може да се случи с промени в закона.

Доверието ще бъде върнато с работа в необходимата посока, подчерта той. Промени са необходими, но изтъкна, че не застава зад всички, предлагани в основния закон.

Първото нещо, което ще направя е в много посоки, каза Топалов. На първо място осигуряване сигурността на системата. Ще се работи за равномерно разпределение на делата. Той се ангажира и да направи проверка на работата на магистратите, допълни Топалов за своята предстояща работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай