Магистрат от Благоевград осъди ВСС за 29 000 лева

Магистрат от Благоевград осъди ВСС за 29 000 лева | StandartNews.com

Бившият шеф на Окръжния съд бил наклеветен след скандал с депутат

Красимир Аршинков доказа, че е станал жертва на претупана проверка

Съдията от Благоевград Красимир Аршинков осъди Висшия съдебен съвет да му плати обезщетение от 29 000 лева. Според решението на Административен съд - Кюстендил ВСС е причинил неимуществени вреди на магистрата, като е опетнил неговото добро име и достойнството му.

Става въпрос за възложена и извършена проверка, на базата на която е изготвен доклад, публикуван през януари 2010 г. на страницата на ВСС. Бившият председател на ОС-Благоевград Красимир Аршинков предяви иск за 50 000 лв. по Закона за отговорността на държава и общините за вреди срещу съдебното правителство. Цялата сага тръгва след 10 декември 2009 г., когато се отлага изборът за председател на Окръжен съд - Благоевград. Аршинков по това време е административен ръководител и се бори за втори мандат. ВСС назначава "временна комисия", която да извърши проверка до 8 януари 2010 г. по сигнали в пресата. Според ищеца не е трябвало да се назначава "временна комисия", тъй като има две постоянни комисии - по професионална етика и превенция на корупцията и по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. При проверката е имало произволност при избора на средствата и методите за извършването й, както и при избора на изслушаните съдии. По анонимни сигнали са допуснати манипулативност и неистинност на констатациите в доклада. Елиминирана е възможността Аршинков да се защити, като изложи аргументи, факти и доказателства, опровергаващи неблагоприятните за него констатации. Ищецът твърди, че срещу него на практика е присъдена "присъда без право на обжалване" въз основа на слухове и съмнения по анонимни сигнали, както и без нито един установен случай на нарушение на законовите изисквания. Като обстоятелство в подкрепа твърденията за незаконосъобразност в действията на ВСС Аршинков изтъква резултатите от проверка, направена месец и половина след публикуване на доклада /през март 2010 г./ от легално конституираната постоянна Комисия по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС и изготвянето на доклад от тази комисия. Според него няма никакви данни за наличието на конфликт на интереси в дейността на Аршинков като председател на Благоевградския окръжен съд, приет е единодушно от ВСС на негово заседание, но е непубликуван и неразгласен сред обществеността.

Направените разпити на свидетели пред съда не доказват нарушаване принципа на случайното разпределение на делата, нито пък натиск, отправени внушения, искания и други от страна на Аршинков към колегите му или решаване на определени дела с участието на съпругата му - адвокат Аршинкова, в нейна полза.

Показанията на всички тези свидетели съдържат твърдения за напрежение, възникнало по повод медийни публикации и медийни изяви на депутата от РЗС Яне Янев, с отправени упреци срещу Аршинков. Един от тях дори твърди, че веднъж 5-6 съдии от Благоевград и един от Сандански били извикани в парламента от Янев, независимо дали имат дела в този ден. Все пак срещата не се състояла, тъй като щяла да е недопустима намеса на законодателната власт в работата на съдебната власт.

Относно проверката, извършена от "временната комисия" се установява, че не са изслушани всички съдии, работещи в Благоевградски окръжен съд, не са изслушани всички, чиито имена са цитирани с отправени към тях укори в анонимните сигнали и медийното пространство, не са изслушани и такива, които изрично са заявили желанието си да говорят пред комисията. За никого не са станали ясни критериите, по които са подбрани изслушаните съдии. Изслушванията по време на проверката са осъществявани в нарочно определена за това зала, но и на произволни места, например: на входа на съда, в коридорите на съда, в различни кабинети, в присъствието и на други колеги на изслушвания, по повод случайна среща между някои от членовете на комисията и съответния изслушан съдия. В голяма част от случаите са осъществени в присъствието на само един или двама от членовете на комисията за няколко минути.

Така претупаната проверка обаче излиза с изводи, които уронват престижа на Аршинков.

Според огласения доклад той е толерирал определени магистрати и неглижирал други, използвал е административни правомощия и власт в личен интерес. Проверяващите от ВСС обвиняват също благоевградския магистрат в липса на адекватна реакция при очевидни съмнения за конфликт на интереси, влошаване на работната атмосфера и формиране на негативна обществена нагласа по отношение обективността и качеството на правораздаването като цяло в съдебния район.
Така формулираните крайни изводи на "временната комисия" са в противоречие с основни принципи на правото. Не са зачетени принципът за невиновност и принципът за правото на ефективна защита, категорични са обаче магистратите от Административния съд в Кюстендил.

"Няма нито едно мое доказателство, което да е отхвърлено от магистратите. Не просто очаквах това решение, а бях на 100% убеден, че няма как да има друг съдебен акт. ВСС така и не представи нито едно доказателство в мой ущърб. Доказаха се думите му, които казвах преди 6 години", коментира Красимир Аршинков. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай