Магдалинчев: Достойно е Панов да подаде оставка

Инспекторатът е разпоредил проверка за накърняване престижа на Съдебната власт, възможно е предсрочно да бъде освободен от длъжност

Магдалинчев: Достойно е Панов да подаде оставка | StandartNews.com

"От конкретните събития не може да се направи извода, че Висшият съдебен съвет /ВСС/ е индиферентен към управлението на г-н Лозан Панов. Веднага щом стана достояние клипа, започна процедура, за да се вземе отношение. Това не беше достойно за Съдебна палата, беше призив за разпространение на дрога. Недопустимо е да снима клип с подобно съдържание в храма на Темида". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" съдия Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

"След дебати отнехме стопанисването на Съдебната палата и я предоставихме Апелативния съд-София. Това можехме да направим. Главният съдебен инспектор съобщи, че Инспекторатът се е самосезирал и е разпоредил проверка за накърняване престижа на Съдебната власт. Направихме законоводопустимото в максимален размер, ако той предприеме действие, пленумът на ВСС ще вземе допълнителни мерки", обяви той.

"В двумесечен срок от по-миналата седмица Инспекторатът ще се произнесе. Съдържанието на клипа и недопустимото поведение бяха ключови. Ако проверката приключи със становище, че с поведението си председателят на ВКС е уронил престижа на институцията, се предвижда предсрочно освобождаване от длъжност", коментира Магдалинчев.

"Текстът е по същество призив за легализирането и приемането на дрога. Участието на Лозан Панов е пряко и директно. Той действа от името на ВСС, той е упълномощил на своя глава главния секретар на ВКС да сключи договор с продуцентската фирма, не го освобождава от отговорност. Лозан Панов е в нарушение на високоморалния кодекс на българските магистрати чрез косвеното си участие, без да изиска какво е съдържанието на това, което ще се снима", заяви той.

"Аз щях да си подам оставката на негово място, това е достойно, но той показа, че няма да го направи. Обществото има непоносимост към темата за наркотиците, затова реагира толкова остро. Системата за разпределение на дела е уязвима, има възможност да се прониква. 2016 г. е имало два неуспешни опита за проникване в системата, ще се докаже дали е имало други опити", завърши Боян Магдалинчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай