Изборите наближиха. Лозан Панов се появи

Спази семейната традиция и написа писмо, прати го на медиите

Изборите наближиха. Лозан Панов се появи | StandartNews.com

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов реши да използва появяването си на сцената през Новата години, за да забие поредния клин между институциите в държавата. Няколкомесечното му публично отсъствие беше нарушено днес с новина до медиите. Тя бе поднесена елегантно под формата на писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова, в което иска да му бъдат предоставени всички документи, свързани с проверките, които Инспекторатът към ВСС  е стартирал и приключил срещу самия него през изминалите години.

На фона на бедствията, политическите консултации и напрегнатите срещи на главния прокурор Иван Гешев в Мездра и Галиче , почти никой не обърна внимание на личния интерес на Панов относно проверките, водени и приключили около него. И все пак, въпросът защо прибягва към епистоларно послание, продължава да търси своя отговор. Може да се предположи , че това вече е наложено като семейна традиция. Наскоро съпругата му също написа писмо, което изпрати до приближените им медии. За разлика от личната емоция на Елисавета Панова, в днешния писмен упрек на върховния съдия прозира институционална омраза, а целта дори не е прикрита - да се създаде поредния медиен шум, който да вмени на обществото, че Инспекторатът към ВСС  не работи прозрачно.

Панов обаче не е убедителен. Не става ясно защо кореспонденцията между него и главния съдебен инспектор по повод рутинна размяна на документация в лично качество би трябвало да представлява обществен интерес. Още повече, че в писмото той заявява, че „за започването на всички проверки от Инспектората на ВСС  срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор“.

Двусмислените му обяснения създават впечатление, че Панов се е прицелил в Точкова като поредна боксова круша, в която опосредствено  да удря с внушения по институциите. Ако разполагаше с доказателства за непрозрачност на Инспектората, досега да е свирил сбор на всичките си авери  -безспорни специалисти как за нула време да вдигнат обществена врява.

Вежливото му писмо има друга цел.Част е от плана за дискредитиране на институциите и в частност - на съдебната система. Няма нищо случайно, че се пуска след новия натиск около разследващия прокурор и след приятелската раздумка в президентството, на която Христо Иванов поиска абсурдната клетва от политическите сили, че ще се съгласят след вота за оставката на Гешев.

Изборите наближиха и Лозан Панов побърза да припомни, че политическото амплоа никога не му е било чуждо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай