Гешев Турция. Ключова визита

Ще обсъжда най-високо ниво борбата срещу нелегалната миграция

Гешев Турция. Ключова визита | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев ще посети Турция тази седмица, за да обсъди на най-високо ниво борбата срещу нелегалната миграция.

Посещението на Гешев в Анкара е по покана на колегата му Бекир Шахин, с когото в последните три години двамата имат регулярни срещи.

Шахин бе на посещение у нас през 2021 г., когато София бе домакин на Форума на главните прокурори от Югоизточна Европа. Тогава Гешев и Шахин посетиха и Пловдив.

Преди година Гешев върна жеста и посети Анкара.

Сегашното посещение на главния прокурор в Република Турция идва в момент на засилен миграционен натиск.

 

След като темата бе сериозно неглижирана от изпълнителната власт в последната година и половина и особено от правителството на „Продължаваме промяната“, българската страна се оказа наводнена от нелегални мигранти.

В рамките само на няколко месеца четирима български полицаи загубиха живота си докато изпълняваха служебните си задължения да се противопоставят на миграционния натиск.

Очакванията са Иван Гешев и турските му домакини да обсъдят и конкретни мерки срещу ръководителите на организираните престъпни групи, които контролират каналите за мигранти от Близкия Изток, Азия и Африка.

Друг акцент при визитата би трябвало да бъде и съвместните действия на България и Турция срещу тероризма. През ноември м.г. у нас бяха арестувани няколко чужденци по подозрение, че са свързани с извършителите на атентата от 13 ноември, извършен на една от оживените търговски улици в центъра на Истанбул.

Освен с колегата си Бекир Шахин, в рамките на визитата на българския главен прокурор в Анкара са планирани официални срещу с турския министър на правосъдието Бекир Боздаг и с вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай