Гешев: Радев се обърка, мафията е в политиката

Не съобразяваме действията си с изявления на политици или с политически последствия

Гешев: Радев се обърка, мафията е в политиката | StandartNews.com

„Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката”, заяви в интервю за нова телевизия тази сутрин главният прокурор Иван Гешев.

Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков” 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.

„Не съобразяваме действията на прокуратурата с изявления на политици или с политически последствия. Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт”, категоричен бе главният прокурор.

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла, веднага след като Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Върховната административна прокуратура назначава проверка на министъра на културата Боил Банов. Тя е заради документи, издадени от ведомството, за строителството на небостъргача iTower, който се издига на метри от културен паметник, съобщи Иван Гешев.

„Дали ще има обвинения е преценка на наблюдаващите прокурори и събраните доказателства. Ние не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят. Това е начинът да подобрим собствената си държава", каза още главният прокурор по повод задържаните приближени на президента.

„Аз не мога да отговарям, че един съветник по сигурността в разпит заявява, че е получил от агенция „Разузнаване“ информация, заявява, че я е предоставил на президента, а после заявява, че се е объркал и дава 4 документа с гриф държавна тайна, които е намерил в касата си“, коментира Гешев.

"Не може президентството да прехвърля собствените си грешки и кадрови назначения на прокуратурата. Тези действия на президента са тъжни. Той се нареди в редицата на Иван Костов, върви по техния път - пътят на тези, които откраднаха създаденото от българския народ и нарязаха заводите", допълни Гешев.

"Мен не ме интересува каква ще е политическата реакция. Това, че ни атакуват, че сме извършили политическо убийство, какво коментира премиерът, какво коментира г-р Радев и изказвания, които вероятно са свързани с предизборната обстановка. Няма да се съобразяваме с българските политици, българските олигарси. Ще прекъснем връзката между тях", закани се обвинител номер едно.

"Аз не коментирам данни и доказателства“, заяви Гешев по повод ареста на Пламен Бобоков. Спорът с тях се води в съдебната зала. Всеки обвиняем има право да изгражда своята защита. Това, че някой е задържан под стража изобщо не му е отнето правото да се изразява", уточни Гешев.

"Обвиняемият Бобоков трябва да отговори на други въпроси – какво правят тези боклуци, натрупани в стотици складове из цялата страна. До Червен бряг, до Кремиковци, на 2 места до Червен бряг. Това са опасни отпадъци, които са лесно запалими, които отделят радиация. Това може да стане в Либерия, но и там не може да стане, може да стане в най-бедната страна", посочи той.

"По-евтино е да дадеш нещо на някоя фирма и да кажеш, че разполага с капацитет и да копаеш и да тровиш българските деца с олово. Да, от това печелиш 2-3 млн. евро. По-лесно е да копаеш и да тровиш българите", заяви още главният прокурор.

По думите му част от българския съд е свързан с неолиберални идеи. "Смята, че той е приближен на господ и той е безгрешен. Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност в борбата с престъпността. Но и другите институции трябва да си свършат работата".

"Последните месеци българската прокуратура не прави компромис с никого, независимо дали става въпрос за антимафиоти, за зам.-министър или за Черепа. Не ме е страх от политическите реакции. Няма да се съобразяваме с българските политици и олигарси, ще претърсим връзката между тях, която ни държи в бедност и нищета", заяви още той.

По въпроса дали ще подаде оставка, Гешев запита: "За какво да подам оставка, за това, че си върша работата, че телефонните измами почти изчезнаха, за това, че десетки олигарси са в арестите или се крият в съседни страни. Не няма да си подам оставката, че си върша работата", посочи той.

"Не ми е известно съветници на президента да имат имунитет. Ще се съобразим с решението на Конституционния съд", заяви още Иван Гешев.

Върховната административна прокуратура назначава проверка на министъра на културата Боил Банов. Тя е заради документи, издадени от ведомството, за строителството на небостъргача iTower, който се издига на метри от културен паметник, съобщи Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай