Гешев: Контролът не ме плаши, други бягат от истината

Това заяви главният прокурор през правната комисия

Гешев: Контролът не ме плаши, други бягат от истината | StandartNews.com

„Не се притеснявам от никакви форми за контрол и разследване на главния прокурор“. Това заяви „обвинител №1“ Иван Гешев на изслушването в Правната комисия на Народното събрание по повод отчета на държавното обвинение.

„На първо място ще благодаря на колегите, които както повечето представители на държавата, в условията на кризисно разпространение на държавата постигнаха тези резултати, носейки своята отговорност. Резултатите на колегите са впечатляващи, въпреки обстановката, в това число и обществено-политическите процеси, които текат в страната, в резултат на което колегите от МВР бяха ангажирани извънредно“, посочи в началото на изложението си Гешев.

Кражбите за първите 5 месеца са намалели с 22%, грабежите с около 19%, посегателства срещу моторни превозни средства - 13,4%.

Сериозен е успехът и по отношение на преустановяване на телефонните измами, които са намалели с 90,7% спрямо 2019 година.

„Това беше хроничен проблем, с който бяхме свикнали да живеем. Този проблем към момента не съществува, а резултатът е, че нашите възрастни родители и роднини могат да живеят спокойно“, коментира главният прокурор.

За периода са наблюдавани 63 досъдебни производства за неправомерно усвояване на средства от европейски фондове във връзка с изграждането и функционирането на т.нар. „къщи за гости“. По разпореждане на главния прокурор още от началото на годината наблюдаваните производства са взети на специален надзор в апелативните прокуратури, които оказват засилена методическа и организационна помощ.

Гешев изтъкна още, че за друг хроничен проблем в България досега се е смятала недосегаемостта на хората, които горят нерегламентирано отпадъци. „Благодарение на прокуратурата, съвместно със съответните контролни органи, този проблем не съществува. Хиляди тонове отпадъци, със съдържание на олово, бяха открити заровени в цялата страна. Мога да определя това като най-голямото екологично престъпление в историята на България“, каза още той.

Над 3000 досъдебни производства са образувани и срещу разпространението на наркотици. „Това е и ще продължи да бъде приоритет на прокуратурата“, увери главният прокурор.

Като следващ приоритет на държавното управление Гешев посочи шофирането на автомобил след употреба на наркотични вещества и алкохол, и предизвикването на произшествия в резултат на това.
Той припомни, че вече е отправил до законодателя съответните предложения за законодателни изменения в тази насока – за утежняване на наказанията за подобен тип престъпления. Предложенията на Гешев обаче към момента не са в дневния ред на депутатите. „Проблемът е сериозен – меко казано. Защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани отколкото в един локален конфликт. Процентът в прокуратурата на такива дела е над 10%“, каза още главният прокурор.

„Продължава процесът по оптимизация на прокуратурите, с изключение към момента на Софийската област, където има определени специфики. Това е един процес започнал по времето на г-н Цацаров, имаше две такива вълни, като това е последният етап на този процес, който за прокуратурата ще приключи. Далеч съм от мисълта да се сравнявам с колегите то съда, но пак ще кажа – в Съдийската колегия този процес още не е започнал“, каза още Иван Гешев допълвайки, че този процес ще спомогне за уравновесяването на неравномерната натовареност. „Трябва да е ясно за всички, че криминогенната обстановка на места е различна, както и че статистиката не винаги е точна – много трудно е да се прецени дали една преписка в Русе би се равнявала по тежест като 100 такива в Стара Загора или обратното. Това също са част от причините за тази неравномерна натовареност, за която говоря, и която е основна причина за провеждането на тази процедура по преструктуриране на прокуратурите“, допълни главният прокурор.

Във времето за въпроси, Гешев бе попитан относно коментара му за доклада за върховенството на закона в държавите членки на ЕС в частта за България, като акцентът очаквано падна върху темата за отговорността на главния прокурор.

„Аз виждам, че сме в предизборна ситуация. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в това. Ние не сме играчи на това поле. Ние се занимаваме със събиране на доказателства за извършени престъпления. Относно доклада - тук мога да говоря много. Аз съм готов да участвам във всякакви формати, без, разбира се, да взимам участие в решенията. Мога с часове да говоря как с години се изгражда една превратна представа за главния прокурор. Изгражда се една, мога да кажа пропаганда, в тази връзка. Това обаче не отговаря на обективната истина. Прокуратурата спазва закона такъв, какъвто е. Аз нямам никакви притеснения за създаването на различни фигури за контрол и разследване. Отварям една скоба – тук политическата цел не е контрол на главния прокурор, а отстраняване на главния прокурор, тъй като реално главният прокурор, подобно на Вас народните представители, подобно на президента, трудно може да извърши престъпление по повод работата си. Моята работа е да ръководя прокуратурата. Нямам никакви притеснения от създаването на какъвто и да било контрол. Реалните проблеми на наказателното правосъдие у нас са – формален процес и Наказателен кодекс от времето на другаря Тодор Живков. Това спъва получаването на резултатите, които очаква българското общество. Въпреки това броят на върнатите дела и оправданите лица трайно намалява през годините. Не съм правил сравнителен анализ, но може да се окаже, че сме номер едно по брой на осъдените лица в държавите от ЕС“, отговори Гешев.

Той бе провокиран и с въпрос относно твърденията за полицейско насилие по време на протестите у нас. „Никоя полиция няма да изтърпи да изяде толкова бой, където и да е в ЕС. Нека си припомним как действаха полицаите във Франция спрямо т.нар. „жълти жилетки. Това не го твърдя аз, това го има във видеобмена, който е записал как действат другаде полицаите в подобни ситуации. Пуснете си и вижте какво се разбира под думите „полицейско насилие“ в Германия и във Франция. А иначе – прокуратурата не прави разлика между полицаи и други граждани, които са извършили престъпление“, отговори Гешев.

Депутати от БСП попитаха главния прокурор и относно публичното обявяване на част от фактите и обстоятелствата по конкретни досъдебни производства. „Години наред в телевизионните студиа се изявяваха единствено подсъдими и техните адвокати, които тълкуваха превратно и да не кажа лъжеха за факти и обстоятелства относно досъдебните производства.

Когато конкретната прокуратура, след разрешение на наблюдаващ прокурор, е решила да представи своята позиция и фактите – това явно не харесва на някого и не иска да бъдат известни на български граждани фактите. Разбирам, че на някой, който се укрива в Дубай може да не му е приятно гражданите да знаят, че е обявил малко над 200 артефакта, а останалите не, съхранявайки ги в кутии в офиса си, със съответните надписи от съответните обекти, от които са изкопани. Гражданите обаче имат право да бъдат информирани. Явно някой се страхува от истината и това не е българската прокуратура. Българската прокуратура иска да изгражда доверие в гражданите и затова поддържа тази политика“, отговори Гешев.

Наблюдавани са 162 821 преписки, от които новообразуваните са 142 112, съставляващи 87.3% спрямо общо наблюдаваните. Делът на решените 15 1199 преписки спрямо наблюдаваните е 92.9%. Висок е делът на решените преписки в законовия срок –до 1 месец –99.2%. От получените и образувани, през отчитания период, преписки по надзора за законност в териториалните прокуратури решени са 93.4%.

Наблюдаваните досъдебни производства са 147275, от които новообразувани са 62042, или 42.1% от наблюдаваните през периода. В края на периода, разследването е приключило по 45.5% от наблюдаваните досъдебни производства, като 99.7% от тях са приключени в законов срок. Решените досъдебни производства са 91 335 и съставляват 62% от общо наблюдаваните. В съда са внесени 18 351 досъдебни производства с 18 498 прокурорски актове, като по видове се разпределят както следва: обвинителни актове – 9991 или 54%, внесени спрямо 11489 лица; споразумения – 5849 или 31.6% спрямо 6120 лица; постановления с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а НК –2658 или 14.4% спрямо 2757 лица.

От внесените в съда 18351 досъдебни производства през периода 01.01. –31.08.2020г., върнатите дела на прокуратурата съставляват 2.9%. В почти половината от случаите (42.6%) от прокурорите са подадени протести срещу връщането на делата от съда. В 25.7% подадените протести са уважени от съда. Три окръжни и 20 районни прокуратури нямат върнати от съда дела. От предадените на съд 20366 лица, 84.2% са осъдени и санкционирани, с влязъл в сила съдебен акт. Оправданите лица, с влязъл в сила съдебен акт, съставляват 1.9% от всички лица с влязъл в сила съдебен акт за отчитания период. През отчитания период в 14 окръжни прокуратури и в 19 районни прокуратури няма оправдани лица, с влязъл в сила съдебен акт. Делът на върнатите от съда наказателни дела спрямо общо внесените прокурорски актове по тях, за наблюдавания период, е 3.4%.Осъдени с влязъл в сила съдебен акт са 2948 лица, като оправданите лица, с влязъл в сила съдебен акт, съставляват 2.4% от всички лица, с влязъл в сила съдебен акт, постановен по дела от особен обществен интерес.

През периода следователите в НСлС, следствените отдели в окръжните прокуратури, Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура са разследвали общо 7739 досъдебни производства. Приключено е разследването по 2684 досъдебни производства, от които с мнение за съд –545 дела, което съставлява 20.3% от общо приключените ДП.

През периода следователите в НСлС, следствените отдели в окръжните прокуратури, Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура са разследвали общо 7739 досъдебни производства. Приключено е разследването по 2684 досъдебни производства, от които с мнение за съд –545 дела, което съставлява 20.3% от общо приключените ДП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай