Понеделник,

ДАНС проверява ВЕЦ-а на Златев до Ботевград

От: сс -
110
ДАНС проверява ВЕЦ-а на Златев до Ботевград
A
A
A

Специализираната прокуратура се самосезира по повод изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града.

Според публикациите, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ „Бебреш“, собственоност на дружеството „Агрохолд“ с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС която да изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, както и да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в яз. "Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига. Също така да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини.

Ще се изискат и експертни справки с данни за количеството на водата в яз."Бебреш", в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички