За първи път! Вотът на недоверие отива на трилотаж

Голяма драма в парламента

За първи път! Вотът на недоверие отива на трилотаж | StandartNews.com

За първи път процедурата по вот на недоверие срещу правителство бе разтеглена в рамките на седмица. Гласуването се отлага за сряда. Това се случва след днешния пореден опит депутатите да съберат кворум.

Процедурата започна вчера, но остана висяща. След като „Промяната” отказаха да приемат закона на Делян Добрев за отмяна на дерогацията на „Лукойл” след три дни, ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала. Това стана минута преди гласуването на вота на недоверие. Така правителството оцеля, но със скромните 61 гласа в негова подкрепа. 66 депутати от БСП, ИТН и „Възраждане” гласуваха ЗА вота. Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване. Председателят на НС Росен Желязков обяви процедурата, но по искане на БСП даде 15 минути почивка. След това поименната проверка показа липса на кворум. И гласуването не бе завършено. Остана за тази сутрин.

Днес обаче отново нямаше кворум. Ние подкрепяме кабинета, ако прави правилни неща и добри закони. Ние не сме партия, която осигурява кворум. И ние не осигуряваме кворум на тези, които решиха да пада правителството, да се откажат от правителството само заради петрола, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В началото на днешното парламентарно заседание се регистрираха едва 78 народни представители и така кворум не бе събран.

Въпреки че бяха в залата, от ГЕРБ-СДС се регистрираха двама депутати, а ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ не се регистрираха.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ се регистрираха 55 депутати, от БСП – 20, и един независим.

Това провокира председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков да даде 10 минути почивка.

При втори опит за постигане на кворум имаше малък напредък - регистрираха се 79 депутати. Така заседанието пропадна, а председателят на НС Росен Желязков насрочи ново за идната сряда. Тогава вотът на недоверие отива на трилотаж.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай