Йовчев за "Лясковец": Не може да принасяме някого в жертва

Йовчев за "Лясковец": Не може да принасяме някого в жертва | StandartNews.com

София. "По неадекватно поведение на оперативни работници не съм виждал. Не може да принасяме в жертва някого, само и само да затворим случая". Така коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев въпрос за отговорността за случая "Лясковец", при който загина един командос.

Той бе категоричен пред бТВ, че е твърдо зад гърба на главния секретар Светлозар Лазаров, и ще го защитава до момента, в който той продължава да си изпълнява съвестно задълженията.

Йовчев разкри, че Лазаров му е предложил да си подаде оставката, но той е отказал да я приеме.

"Като се освободим от емоцията, в миналото имаме доста такива случаи, имаме загинали при тренировка на СОБТ, не си спомням някой тогава да е искал оставка на главен секретар, оставка на министър и т.н. Част от оборудването не е достатъчно добро, но по отношение на действията на колегите от отряда, категорично те са се държали изключително достойно в тази ситуация", подчерта вътрешният министър.

Областният директор носи пряка отговорност за планирането и провеждането на тази операция, както и за това, че не са били взети мерки преди това да се разреши този проблем в Лясковец, повтори Йовчев.

По закон главният секретар Светлозар Лазаров трябва да разреши такава операция, но прякото планиране и провеждане е под ръководството на областния директор, обясни той.

Не е предприето нищо чрез оперативни средства да се разреши проблемът. Ако не бяхме използвали специално подготвени хора, какъв би бил резултатът, само си представете. Определено при тази операция са били наясно с този риск, затова и два пъти са провеждали тренировки и занятия за това как ще проникнат при този случай, каза Йовчев.

Той припомни, че Петко Петков е бил предупреден и ги е чакал в засада.

"10-15 секунди не са достигнали на отряда да си свърши работата. Ако отрядът е бил информиран, че лицето е забелязало полицаите, щеше да бъде приложен друг способ, който нямаше да крие такива рискове. Хайде ако обичате свършете си работата чрез оперативни средства... и те не правят нищо. Аз казах на Лазаров, че няма да бъде добър отговор това да си подаде оставката. Ще пазя всеки, ще браня всеки, който си изпълнява задълженията в МВР. Нагледахме се на случаи, когато някой си измива ръцете с някой друг", каза Йовчев и допълни, че със сигурност не би изиграл сценарий, в който министърът не носи отговорност, а някой друг.

Ген. Атанас Атанасов от своя страна обяви пред Нова ТВ, че няма изненади след проверката по случая „Лясковец", защото тя е възложена от Инспектората на МВР, а не от безпристрастна институция. Предубедени са тези, които обявиха резултатите, коментира той.

„Една седмица преди да приключи проверката, вътрешният министър излезе по телевизията и заяви, че главният секретар не е виновен. Тоест той от телевизионния екран поръча на Инспектората какви трябва да бъдат резултатите", поясни Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай