Йотова: Чакаме 10 000 нови бежанци в България

Йотова: Чакаме 10 000 нови бежанци в България | StandartNews.com

3 600 престъпни организации действат на територията на Европа

Нови 10 000 бежанци ще влязат в България през следващите месеци, съобщи депутатът от Европейския парламент Илияна Йотова (БСП/ПЕС). Данните са събрани от службите и са предсотавени на евродепутатите, уточни тя по време на дискусията "Сигурността – ключът към бъдещето на Европа", която се проведе в Брюксел под нейно председателство. Участие в нея взеха и от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), както и от Европейския полицейски съюз.

Йотова припомни, че Европа вече подготвя нова стратегия за сигурност до 2020 г., както и няколко законопроекта за обща политика за миграция и убежища. На територията на ЕС пък престъпните организации вече са над 3 600, алармира тя. По думите й световната икономика губи 1.6 трилиона долара всяка година от корупция. А начина на действие на организираната престъпност вече е коренно различна – мафията вече е с бели якички и печели обществени поръчки, като не признава държавни граници, каза Йотова.

Сред основните проблеми, посочени на конференцията, бе отказа на множество държави в ЕС да въведат директивите, приети на европейско ниво. Това бе потвърдено и от президента на Европейския полицейски съюз Герит ван де Камп. По думите му лошата ситуация, в която се намират българските полицаи, не е уникална за страната ни. Йотова посочи, че ще повдигне въпроса за създаването на обща европейска гранична полиция. Идеята е корпусът да работи само на горещи точки и за определен период от време. Създаването му обаче би изисквало дълги и тежки преговори между страните-членки и промени в множество текстове на европейско ниво.

Президентът на СФСМВР Валентин Павлов посочи, че у нас липсва ефективен социален диалог, което намалява и мотивацията на служителите. "А ние осъзнаваме изключително силно нуждата от мотивация – тя е по-важна и от екипировката и техниката", каза неговият заместник Илия Кузманов. По думите им обаче липсата на въпросната екипировка и техника в никакъв случай не бива да се подценява, тъй като органите на реда изостават сериозно в този аспект от престъпниците.

Синдикатите синтезираха и три основни искания – служителите в МВР да имат право на колективни трудови договори, както е в почти целия ЕС, публично финансиране на профсъюзите и възможност синдикалните организации в МВР да могат да членуват в национално представените синдикални организации.

Гости на срещата бяха и президентът на ПЕС Сергей Станишев и евродепутатът Момчил Неков, както и народния представител от българския парламент Светослав Белемезов (АБВ). Той бе категоричен, че в множество случаи при промени в законодателната рамка в сектора "политическите решения предхождат експертизата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай