Йорданова: Опитите за закриване на НЦИОМ текат отдавна

Йорданова: Опитите за закриване на НЦИОМ текат отдавна | StandartNews.com

София. Опитите за закриването на НЦИОМ текат отдавна, но те зачестиха през последните няколко години, а през последната година спъват работата й. Това обяви бившият директор на агенцията Лидия Йорданова пред БНР.

Непосредствено преди парламентарния вот например от лятото на 2009 г. шефът на кабинета на тогавашния председател на Народното събрание се срещна с двама мои колеги и нареди да ми предадат, че в почивен ден трябва да отида до парламента, за да си подам оставката заради нелоялност. Тогава беше председател Георги Пирински, но той няма нищо общо с това, поясни Йорданова.

Не подадох оставка именно защото не ми я поиска г-н Пирински. На третата година от управлението на ГЕРБ няколко народни представители от Коалиция за България многократно искаха отчет за работата на НЦИОМ, въпреки наличието на ежемесечни, шестмесечни, годишни отчети. Други депутати от същата парламентарна група твърдяха, че няма как НЦИОМ да е работил по заявки на депутати от БСП въпреки очевидните факти в отчетите, след които започнаха да дават пресконференции, нападаха персонално мен и НЦИОМ. През последната година разправата с НЦИОМ не е преставала, но тя се обостри извънредно много по време на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот и особено остра стана след последните изследвания на НЦИОМ, в които не бе подмината темата за обществената подкрепа на протестите и временната картина на електоралните нагласи, допълни тя.

Лидия Йорданова смята, че НЦИОМ не може да бъде заместена от частните агенции, тъй като изследванията, които прави, ще са скъпи за тях. Йорданова вижда политически мотиви в намерението за закриване на социологическия център.

Междувременно социолози обявиха, че подготвят декларация евентуалното закриване на НЦИОМ и уволнението на бившия директор. Доц. д-р Петя Кабакчиева от Софийския университет заяви, че закриването на агенция ще има последствия и за политиците, и за гражданите: Буди недоумение фактът, че точно в тази нелека, да не казвам кризисна ситуация, в която се намира България в момента, председателят на Народното събрание по същество декларира, че това Народно събрание и правителство нямат нужда от такъв демократичен инструмент, нямат нужда да се вслушат в общественото мнение – как това да не озадачи не само колегията – това, което говоря засяга не просто професионалните социолози, а всички граждани.

Колегата й професор Георги Фотев е на мнение, че решението на председателя на НС да уволни Лидия Йорданова и да закрие НЦИОМ е проява на реваншизъм. Той видя заплаха и за работата на медиите.

Мотивите за закриването на центъра и създаването на нещо друго могат да бъдат отправени към малоумни хора. Центърът публикува данните от едно изследване - данни, които вероятно са безсилие управляващата клика и председателя на това Народно събрание и идва след това отмъщението. Начинът, по който процедират е толкова прозрачен, толкова отблъскващ, че не се нуждае от коментар. Но това е само една от стъпките по пътя, по който са тръгнали тези хора и това закриване и уволнение ще трябва да се разположи в картината на преследвания на журналисти, засега в частни медии за тяхната позиция.

Няма да бъда изненадан и съм длъжен като интелектуалец да кажа, че ние ще наблюдаваме в други ден кои ще бъдат и по какъв начин ще бъдат ударени журналисти, които продължават да упражняват своя дълг към обществото си и в обществените медии като БНТ и БНР. Това шумно уволнение на ръководителя на НЦИОМ е предвестник, това е заплаха, но те са си направили много зле сметки, защото хората, които искат да служат на свободата и на истината, не могат да бъдат смазани.

Доц. д-р Светла Колева подкрепи мненията на нейните колеги. Тя запита: Защо НС иска да остави в полето на проучванията на общественото мнение само частните агенции и по този начин да ликвидира многообразието. Противопоставянето на частни и държавни звена за изследване на общественото мнение е неправомерно и опасно, защото то вреди на професионалната среда и на цялото общество, защото лишава гражданите от различни източници за информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай