Втората пенсия скара властта (ОБЗОР)

От 2000 лв. глоба до 5 г. затвор за работодатели, които не внасят осигуровки

Втората пенсия скара властта (ОБЗОР) | StandartNews.com

Реформаторите бойкотираха промяната, тя мина с гласовете на ДПС и патриотите

Пенсионната реформа доведе до разнобой между управляващите в парламента. На заседанието на бюджетната комисия реформаторите бойкотираха предложените от финансовия министър законови промени. Според тях вноските за втора пенсия няма да се внасят задължително в частни фондове, а може да се превеждат и на НОИ. Избор дали да се осигуряват изцяло в Националния осигурителен институт или част от осигуровките за пенсия да постъпват в частен пенсионен фонд ще имат от догодина започващите за първи път работа, предвижда законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. Българите, родени след 31 декември 1959 г., ще имат една година, за да потвърдят избора си на частен пенсионен фонд или натрупаните им пари за втора пенсия също ще отидат в НОИ. При втория случай обаче те губят личните си партиди и правото на наследяване.

След бурни дебати Димитър Танев и Корман Исмаилов от Блока, както и депутатите от БСП, не гласуваха "за" проекта на ГЕРБ. Той обаче беше приет с подкрепата на патриотите и ДПС. Причината за бойкота от страна на РБ е, че хората на Борисов предложиха промените, без да ги обсъдят с тях. Затова още в понеделник от "Движение България на гражданите" поискаха ГЕРБ да спре с реформата и да я обсъдят заедно. От ДБГ поискаха със закон да се задължат министрите да представят програмите си за реформи до 31 януари. Хората на Меглена Кунева ще настояват промяната да се запише в закона за бюджета за 2015 г. Според хората на Кунева действията на ГЕРБ поставят на изпитание и коалиционното споразумение, според което всички промени в политиките се вземат с консенсус. Затова те поискаха незабавни консултации и "гаранции за спазване на подписаните между страните политически документи". Също така публично обсъждане на Меморандума за пенсионна реформа и незабавно съставяне на работна група от ГЕРБ и РБ, която да предложи консенсусен пенсионен модел. Социалистът Румен Гечев пък определи решението като промени за милиарди в пенсионната система, които се правят "на крак".

"Става дума за демокрация, а не за национализация. След промените в закона всеки ще трябва да е наясно и да вземе своя информиран избор", отговори Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия.

Срещу спестяването за втора пенсия да става и в НОИ се обявиха представителите на бизнеса от БСК, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според тях проектът не е разгледан от надзорния съвет на НОИ, каквото е изискването. Синдикатите от КНСБ обаче харесват промяната. Според Бисер Петков тя няма да реши проблемите с дефицита на НОИ, а ще даде избор на хората. На същото мнение е и Петър Чобанов от ДПС. Димитър Главчев от ГЕРБ допълни, че ако трябва да имаме конкуренция, може да се мисли за капиталов модел в НОИ. Депутатите решиха още да се запази възрастта за пенсиониране на 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете, но да се вдигне осигурителният стаж с 4 месеца през следващата година. Прието бе и предложението на ГЕРБ и Патриотичния фронт да се криминализира невнасянето на осигуровки от работодателите, като наказанието е от 2000 лв. глоба до 5 г. затвор.

Депутатите гласуваха "за" увеличението на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв. Това обаче не се хареса на БСП Лява България, които поискаха той да се вдигне на 3000 лв. "Това ще увеличи сивия сектор и ще навреди на IT сектора, където миналата година имаше ръст 10%. Това не са заводи, а лаптопи, които могат да се преместят там, където има благоприятни условия. Тези млади хора трябва да останат в България, за да внасят вноски за всички нас", възрази Менда Стоянова.

От 240 на 300 лв. да се увеличи минималният осигурителен доход за земеделските производители от януари 2015 г., решиха още депутатите.

Синдикалист се сби с икономист

Ръкопашна схватка между икономиста Владимир Каролев и шефа на КНСБ Пламен Димитров се разигра заради пенсионните промени в коридорите на нова телевизия вчера. Словесните престрелки между двамата в ефира на "Здравей, България" прераснаха до физически сблъсък, а медията публикува на сайта си кадрите от камерите пред телевизионното студио. Каролев се обяви срещу това парите от фондовете да отиват в НОИ, а напротив - постепенно да се увеличат вноските в частните фондовете. Пламен Димитров пък категорично подкрепи идеята на кабинета и синдикатите. "Някой е хвърлил в огромна заблуда премиера Борисов - да отидат в НОИ парите, които внасяме като лична партида в частните пенсионни фондове", отсече Каролев. От синдикатите обаче контрираха, че всеки ще има лична партида в НОИ. А НОИ ще взема 5% такса, докато частните пенсионни фондове вземат 20-25%. Спорът между Каролев, който е съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, и президента на КНСБ продължи в информационни сайтове и в социалната мрежа. И двамата отрекоха да са се били след ефир. Но кадрите от камерите в коридорите на Нова телевизия са документирали суматохата зад кадър.

КРИБ: Някои пенсионни фондове са като КТБ

Финансист №1 на среща с Домусчиев по поръка на премиера

Пенсионната реформа, механизма за определяне на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход обсъдиха финансовият министър Владислав Горанов, новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и изпълнителният директор на организацията Евгений Иванов вчера на среща в министерство на финансите. Тя се проведе по изрично настояване на Бойко Борисов, стана ясно от думите на Горанов. "След срещата със синдикатите колегите са останали с впечатление, че не търсим ефективен диалог. Затова по молба на премиера организирахме тази среща", обясни финансист номер 1. Според него възможността осигурените лица да имат избор къде да отиват вноските им за втора пенсия им дава повече свобода. "Спекулациите и създаването на напрежение около тази тема са грешка. Създава се впечатление, че някой се притеснява от свободата на избор", каза Горанов. Домусчиев заяви, че от КРИБ настояват за запазването на максималната осигурителна тежест. "Подкрепяме синдикатите и виждането на правителството за увеличение на минималната работна заплата, но при положение, че то е обвързано от фиска и се изработи формула за определянето й, а не по преценка на социалния министър или някой друг", каза Домусчиев. Евгений Иванов посочи, че от КРИБ настояват да бъдат предоставени данни за инвестиционните портфейли на пенсионните фондове. "Тук е проблемът. Има прекрасни фондове, които няма да имат никакви проблеми. Но има и такива, които не бихме желали след 4-5 години например да осъмнат в криза като с КТБ", заяви той.

В управленската програма на ГЕРБ до 2018 г.:

200 000 лв. праг за регистрация по ДДС

Дават 3 г. на фалирали предприемачи да се издължат

Прагът за задължителна регистрация на фирми по ДДС да се вдигне от 50 000 на 200 000 лева. Това е една от промените, записана в управленската програма на ГЕРБ до 2018 г. В нея е отбелязано, че 70% от предприятията декларират обороти под 50 хил. лв. при среден оборот на микропредприятията 150 хил. лв. Затова прагът за регистрация трябва да се вдигне. Мярката ще засегне 55 хил. предприятия и ще спести около 500 млн. лв. на бизнеса, посочват в програмата.
Сред останалите мерки са регистрацията на бизнес да става за три дни при минимални разходи, а издаването на всички лицензи и разрешителни да е до месец.

Предвижда се също всички микропредприятия, които не са публични АД, да бъдат освободени от годишен финансов одит. От мярката ще се възползват около 24 хил. фирми, а икономията ще е 40 млн. лв. Предприемачи, които са фалирали не по тяхна вина, пък ще имат възможност да изплатят задълженията си в рамките на три години.

Сред финансовите мерки е въвеждането на данък върху търговията с акции, нов модел на данъчна политика и обединяване на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници". Това обаче няма да стартира от началото на 2015 г., а по-късно по-задълбочен анализ.

В периода 2015-2017 г. ще има нов план за намаляване на административната тежест за бизнеса, с който ще се опростят 40 задължения за информиране и ще се спестят 100 млн. лв.

Планирано е до 2018 г. да има увеличение с 4,4 млрд. лв. /9,4%/ на приходите от акцизи спрямо 2014 г.
Още ограничения за участието на офшорки в икономиката предвиждат управляващите.

Кабинетът има намерение да започне процедура по присъединяване към Европейския банков надзор.

Такова решение беше взето на среща при президента Плевнелиев преди месеци във връзка с казуса КТБ, но заявлението за това още не е подадено. Предвижда се още въвеждане на директивата за преструктуриране на банки и инвестиционни посредници. Така ще се "ревизират правомощията на БНБ" и ще се създаде Орган за преструктуриране. Според директивата това може да е централната банка на съответната страна, но може и да е ресорно министерство или друг публичен орган. В програмата е посочено, че предстоят и кадрови промени в БНБ, без да се дават повече подробности.

Продават осем държавни фирми

Осем държавни фирми ще бъдат продадени, а други седем - преструктурирани, пише в програмата на кабинета. Ще бъде променен начинът за разпределение на средствата за общините. Да се създаде инвестиционен фонд за високотехнологични производства чрез публично-частно партньорство и след успешното развитие на проектите държавата да оттегли участието си от тях, планират още управляващите. Министерството на икономиката ще предоставя 20 електронни услуги, а Министерството на туризма ще има девет регионални звена. Ще завърши въвеждането на електронната идентификация на гражданите с дигитални карти, което ще подобри административното им обслужване. За централната държавна администрация пък е планирано разработването на 760 е-услуги, а за местната - 100 нови, от които да се възползват всички 264 общини. Агенцията по заетостта ще работи за създаване на електронна трудова борса и система за електронни заявки на работни места и на търсещи работа.

Плевнелиев иска съгласие

До март да се направят решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, включително между работодателските и синдикални организации, за истинска реформа в сектора. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод на споразумението за замразяването за 1 година на увеличението на пенсионната възраст. По думите на държавния глава единствената разумна причина за отлагането е да се намери именно това съгласие. "Пенсионната система у нас не е устойчива и с всяка следваща година става все "по-разклатена" и е необходима реформа", посочи Плевнелиев. И призова за постигането на консенсус между политическите лидери и национално представителните работодателски и синдикални организации.

Не очаквам срив на борсата

Менда Стоянова, председател
на бюджетната комисия в парламента

Пенсионните фондове няма да се дестабилизират с промяната на пенсионния модел. Над 50% от осигуряващите се в частен пенсионен фонд не са го избрали, а са насочени по служебен път. Сега е същото, само че този път служебното разпределение ще бъде за НОИ, ако няма активна заявка на осигуряващия се. Нямам конфликт на интереси, тъй като съм родена преди 1959 г. и не внасям 5% в частен пенсионен фонд. Не може държавата да задължава - защото става въпрос за задължително допълнително осигуряване в частен пенсионен фонд. Знаете ли, че когато дойде време да се пенсионирате, вашата пенсия, която ще получавате от НОИ, ще бъде намалена с коефициент на съотношението между вноските и този частен пенсионен фонд? Хората, които в момента работят и се осигуряват, имат време до пенсионирането си да направят избор. Този избор може да бъде направен догодина, или преди излизането в пенсия. Воплите, че ще има срив в капиталовия пазар, не отговарят на истината, а и размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв.

Бареков сезира Юнкер

Българският народ трябва да знае, че днешните управляващи готвят огромен грабеж чрез направените на тъмно поправки в Закона за пенсионните фондове, които означават скрита национализация и източване на 7-8 млрд. лева. Това заяви лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. И предупреди, че още тази седмица ще сезира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай