Всички партии се облизват за стола на Петър Диков

Всички партии се облизват за стола на Петър Диков | StandartNews.com

Фандъкова прие оставката му, общината се готви за нов конкурс

София да е като Прага - без главен архитект, предлагат младоци

Наддаването за нов главен архитект на София започна. След 10 г. на поста арх. Петър Диков хвърли оставка, а столичният кмет Йорданка Фандъкова я прие. Веднага се завъртяха първите имена на претенденти за стола на Диков, зад които стоят лобита от всички цветове на политическия спектър. Не липсват и радикални идеи - като тази да се премахне постът "главен архитект". Предложиха я младите колеги на Диков от "Група Град". Още преди изборите те внесоха предложение за промени, а оставката на главния архитект отвори отново темата. "За да не получим още една версия на арх. Диков начело на градоустройствените политики, в София е необходима реформа в системата", коментира за "Стандарт" изпълнителният директор на сдружението Ива Белокапова. Според членовете на "Група Град" не трябва цялата власт да се съсредоточава в един човек. Това, което предлагат, е, да се създават експертни съвети по направления, а

отделните проекти да се управляват от мениджъри

Подобна реформа била вече направена в Прага, а съществувала и в други европейски държави.
"Ами, да опитат, нека сменят закона, да сменят и системата", коментира за "Стандарт" арх. Петър Диков, който ще е на поста до 9 февруари 2016 г. Вчера кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще уважи молбата му за напускане. Диков е категоричен, че ако работата по градоустройството се разпръсне в различни звена, отговорността тотално ще се размие. Според Диков, дори и да се изградят експертни съвети, както предлагат от "Група Град", пак някой ще трябва да си слага подписа накрая. Млади колеги искат реформа "колективна безотговорност", коментира арх. Диков. Пред "Стандарт" той разказа за свое посещение преди време в Охрид. Там гостувал на своя колега "архитект на целата земля". На въпрос: "Как може да отговаряш за цялата държавата?", отговорът бил, че така всеки подписва, а отговорността се пада на кмета на съответното населено място.

Кметът Йорданка Фандъкова пък вчера заяви, че след като е приела оставката на арх. Диков, в следващите дни ще започне подготовка на процедура за обявяване на нов конкурс за главен архитект на София.

Тя му благодари за съвместната работа

както в нейния мандат, така и в предишния на Бойко Борисов като кмет. Фандъкова подчерта, че главният архитект е имал изключителната подкрепа на управляващата партия за големите проекти като метрото, Южната дъга и др. "За мен много добър резултат е и изработването на подробните устройствени планове за около 60% от града. Това, което очаквам оттук нататък, е да се ускори работата по изработване и приемане на подробни устройствени планове, както и много важната задача за промяна и предложения за промяна в общия устройствен план", каза Фандъкова. "Арх. Диков успя да подготви и да дигитализира голяма част от дейността на направлението. Това трябва да продължи, но са необходими и промени, за да се подобри работата", коментира още столичният кмет.

Кой ще седне в стола на главния архитект, засега е въпрос с повишена трудност. Преди 10 г. кандидатите за поста бяха 19, а мастито жури преценяваше концепциите им. Със сигурност доста от партиите, които влязоха в Столичния общински съвет, ще натискат индиректно длъжността да се заеме от техен човек. Въпреки че всяко изменение на план се одобрява от Столичния общински съвет, главният архитект има достатъчно влияние и инструменти, за да прокарва решенията си, естествено - в рамките на закона. По "Московска" вече се завъртяха и имена на някои от претендентите за стола на Диков. Според мълвата, реформаторите ще подкрепят Ангел Захариев, съпруг на дясната ръка на президента Росен Плевнелиев - Екатерина Захариева. Лансират се още архитектът на район "Триадица" Иван Шишков, както и на бившия шеф на ДНСК Николай Христов. Още във вторник се завъртя и името на досегашния заместник на Диков - арх. Влади Калинов.
Изборът на главен архитект категорично няма да има какъвто и да е политически оттенък, довериха обаче източници от столичното кметство. Най-малкото, защото кметът Фандъкова държи на експертността в екипа си и на баланса в отношенията с другите партии, допълват от общината. Това, че

коалиция "Сердика" внесоха официално искане за отстраняването

на арх. Диков, а от БСП настояваха за същото още в предизборната кампания, очевидно не води до каквито и да било коалиционни намеци, тъй като червените съветници са в опозиция, а "Сердика" все пак са по-скоро лява формация. Реформаторите официално не са се изказали по темата "главен архитект", но пък сдружения като "Група Град" и други подобни формации държат десни позиции и също настоятелно искаха отстраняването на Диков, макар и с чисто професионален претекст.

Това, което засега е ясно, отново ще се събере жури от професионалисти. Кметът Фандъкова пък е последователна в политиката си - във важните решения да вземат участие хора от всички политически сили, представени в СОС, така че е възможно в журито да има и общинари.

Кметът: Ще опазим зелените площи

"Това, което очаквам оттук нататък е да се ускори работата по изработване и приемане на подробни устройствени планове, както и много важната задача за промяна на общия устройствен план. Една задача, която екипът на арх. Диков изпълнява", каза Фандъкова по повод очакванията й за наследника му. Тя уточни, че целта е да бъдат запазени зелените площи, реституирани в паркове и градинки. Многократно по време на предизборната кампания Фандъкова обеща, че няма да допусне унищожаването им.

Позицията на ГЕРБ бе, че на Витоша няма да има ново строителство, с изключение на възстановяване на съществуваща инфраструктура. Необходимо e работата на администрацията в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) да се подобри, за да се ускори обслужването на гражданите, каза още кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай