Врагове в парламента, ортаци във футбола

ФК "Пирин" обединява червения Кирил Добрев и ГЕРБера Георги Андонов

Врагове в парламента, ортаци във футбола | StandartNews.com

София. Разноцветните депутати може и да са върли противници в парламента, но по избирателните си райони имат доста общи интереси. Това показват декларациите им за конфликт на интереси, пуснати в сайта на Народното събрание. Както повечето мъже, депутатите са обединени от две неща - спорта и лова.

Двама от младите депутати на БСП и ГЕРБ - Кирил Добрев и Георги Андонов, на пръв поглед нямат нищо общо. Но са обединени от любовта си към футболен клуб "Пирин" в Гоце Делчев. Двамата са в управителния съвет на общинския тим, познават се от 10 г. Андонов е и в "Граничар" - Копривлен. Както и в сдружението "Неврокоп свири, пее и танцува". Лидерът Лютви Местан все още е в Българската федерация по петанка (б.р. - игра с метални топки, възникнала във Франция) и в Института за изследване на интеграцията, за който изрично е уточнил, че няма дейност от 4 г. Единственият му дълг е по лизинг с "Мото Пфое". Камен Костадинов от ДПС пък е член на БФС, както и на двете партийни фондации "Хермес" и "Либерална интеграция".

Няколко свои фирми е изброил олимпийският шампион от Мюнхен по борба Георги Мърков (БСП). Депутатът е отбелязал участие в спортен клуб "Терес"-Пазарджик и в ръководството на БСФС. Другият олимпиец в червените редици - Таню Киряков, е в ръководството на спортни клубове. Милко Багдасаров от БСП пък е президент на волейболния клуб "Арда" в Кърджали. Член е и на волейболната федерация. Варненският соцдепутат Борислав Гуцанов е член на яхтклуб и на фондация "Морски съдби". Той има солиден кредит от 75 000 евро. Златко Тодоров от ГЕРБ пък е в Българската джиу-джицу федерация и във Федерацията по бойни спортове на МВР.

В ръководството на Ловно-рибарския съюз е шефът на парламентарната мегакомисия за спецслужбите Димитър Дъбов (БСП). Той от години е запален ловец, макар че в последно време не му остава време за авджилък. Друг известен шуменец в парламента - бившият шеф на местната полиция Любомир Христов (ГЕРБ), е в Ловно-рибарското дружество "Сокол" в града.

Парламентарният шеф Михаил Миков е декларирал средства на доверително управление, които се инвестират в различни ценни книжа. Заместничката му от БСП Мая Манолова пък е в Управителния съвет на настоятелството на езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в родния й Кюстендил, която е завършила. Манолова е шеф на Центъра за иновации в града. Депутатката има заем от 58 000 евро и кредитна карта. Шефът на регионалната комисия Димчо Михалевски е с борч от 50 000 евро. Младен Червеняков е вицепрезидент на Българската асоциация по подземни води (БАПВ). А шефката на земеделската комисия Светла Бъчварова е в Съюза на учените и в Национално движение "Русофили". Социоложката Татяна Буруджиева (БСП) е в ръководството на Софийския туристически клъстър, на Сдружението на пациентите в България. Тя е и шеф на Института за публични политики и партньорство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не дължи никому нищо. Нито участва в търговски дружества, не е едноличен търговец, нито има сключени договори с лица, с които може да попадне в конфликт на интереси в работата си. Същото е положението с бившите му министри Вежди Рашидов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Тотю Младенов. Както и с бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Бившият вицепремиер Цветан Цветанов е декларирал, че дължи на банка 56 538 евро.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих държи 50 на сто от Медицинския център "Св. София" в Бургас и е шеф на Сдружението на бургаските болници. Лечебницата е посочена в графата за конфликт на интереси, където фигурира още една от големите частни болници в морския град - "Дева Мария".
Бившият зам.-шеф на МВР Веселин Вучков пък има 12 800 евро ипотека. А в графата за конфликт на интереси е изброил Югозападния университет в Благоевград и Пловдивския, в които е преподавател. Бившият зам. финансов министър Владислав Горанов е член на УС на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности". Бившият шеф на групата на ГЕРБ Красимир Велчев е обявил, че към датата на избирането му за депутат е 100% собственик на "Кравел" ЕООД. Бившият областен управител на София-град - Данаил Кирилов, е декларирал 75 на сто дялове в "Кирилов и партньори" ООД. Бившата здравна министърка Десислава Атанасова няма дългове. Само е посочила съпруга си Красимир Атанасов като лице, с което може да влезе в конфликт на интереси. Кредитна карта за 10 000 евро има Димитър Лазаров. Доброслав Димитров държи 50 на сто от "Империя онлайн" ООД. Евгения Алексиева е била в надзора на ЧЕЗ Електро-България.
Най-колоритният депутат - Александър Методиев от ДПС, известен повече като

Бат Сали, е подал заявление за заличаване на фирмата си, която държи като ЕТ. Той е управител и на строителната фирма "Салинели" в Самоков, член е на сдружение "Еко Рома Самоков", на футболния клуб "Спартак", както и на училищното настоятелство на школото "Петър Берон" в Самоков.

Бившият говорител на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов е член на Висшия мюсюлмански съвет. Оповестил е, че съпругата му и родителите й са земеделски производители, баща му е безработен, а брат му има фирми, "за чиито състояние и дейност не е усведомен".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров има кредит от 37 991 лв. Десислав Чуколов е с ипотека от 96 000 евро. Националистката Магдалена Ташева също е с кредит от 2007-а, който е в размер на "около 50 000 лева", пише в декларацията й за конфликт на интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай