Военният министър проговори за изтребителите. Идат ли от Швеция?

Той подчерта, че служебният кабинет не купува и не сключва договори

Военният министър проговори за изтребителите. Идат ли от Швеция? | StandartNews.com

Швеция засега не е дала официален отговор на запитването на България за изтребителите "Грипен", съобщи пред БНТ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той припомни, че в първите дни на октомври е изпратил писма до всички производители на изтребители с покана да подадат оферти за доставка на 8 броя, тъй като нашите са вече с изтичащ ресурс. Оферти са пратени на САЩ, Израел, Швеция и други държави, в които се произвеждат изтребители.

Той подчерта, че служебният кабинет не купува и не сключва договори, а Народното събрание взима решението. "Служебното правителство само събира информация", поясни Димитър Стоянов.

Миг-29 вече не могат да се поддържат, тъй като за това са необходими резервни части, доставени от Русия, което би било нарушение на санкциите, каза Стоянов. Все още нямаме отговор от Полша, към която сме се обърнали да ни достави резервни части, без да се налага да нарушаваме санкциите. Имаме обаче уверение, че ще откликнат, но само устно, каза военният министър. Но и да стане това, едва ли ресурсът на миговете ще може да се удължи повече от края на 2023 г., каза той. 

Димитър Стоянов коментира, че има искане за предоставяне на тежко въоръжение, но не е повдигнат въпросът за изтребители, а за зенитно-ракетни комплекси и тактически ракети.

"Вървим към подновяване на подводния флот, ще внеса проект в Народното събрание. Надявам се да има редовно правителство", каза още Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай