Властта вдига заплати в здравеопазването. За кого е увеличението?

Средства за увеличение на клиничните пътеки с 20-25% са предвидили управляващите

Властта вдига заплати в здравеопазването. За кого е увеличението? | StandartNews.com

Средства за увеличение на клиничните пътеки с 20-25% са предвидили управляващите в новия бюджет на България. Парите са предвидени в плансметката на НЗОК, която бе приета вчера.

Предстоят преговорни процеси. Има възможност за увеличение на заплатите на медицинския персонал, съобщи пред НоваНюз доц. Антон Тонев, депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му е време за реформа. "Диагностично-свързаните групи трябва да сменят финансирането чрез клинични пътеки. Най-ранната възможност за налагане е в средата или края на 2023 г. Пилотният процес ще бъде 3 или 6 месеца, при положителна оценка, системата ще бъде въведена повсеместно", обясни Тонев. И допълни, че за големите болници решенията ще се вземат централно.

"Има служители в администрацията на болниците, които вземат много големи суми. Предстои да бъдат въведени законодателни мерки. Нормативни актове ще създават отношение между най-ниската и най-високата заплата. Ако един директор иска да има 10 000 лева заплата, най-ниската в болницата трябва да е не по-малко от 1500 лева", обясни той. И добави, че е необходимо кадрово обезпечаване, подобряване на финансовите условия и ръст на възнагражденията.

"Омикрон вълната подходи позитивно към страните от Източна Европа. Тя се движи с изоставане месец и половина. Можехме да видим какво правеха от Запада, да наблюдаваме техните мерки. Ще почерпим опит, ако решенията им са успешни, ще се прецени дали да се приложат и тук", сподели Тонев. Той смята, че чрез протеста си "Възраждане" използват популизъм, за да напомпат своята подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай