Властта прихвана болести на ГЕРБ

Каруцата на властта взе да скърца. Ще загуби ли колело?

Властта прихвана болести на ГЕРБ | StandartNews.com
  • Партньорските отношения в коалицията стават все повече въпрос на търпение
  • Каруцата на властта взе да скърца. Ще загуби ли колело?
  • Слави Трифонов вдигна два жълти картона на Кирил Петков

 

Когато през 3 дни Слави Трифонов пуска пост във Фейсбук по една и съща тема - отношенията в управляващата коалиция, това означава, че нещо в каруцата на властта яко скърца. Толкова яко, че едно от четирите й колела като нищо може да се откачи.

Триумфалният чек с оценката на Европейската комисия за закъснелия с година български План за възстановяване и устойчивост, връчен от Урсула фон дер Лайен на Кирил Петков, едва ли може да тушира напрежението по повод Северна Македония и избора на гуверньор на БНБ.  Така, както красивата фраза на първата европейка: "Благодаря ви за изключителната щедрост към Украйна", едва ли слага край на скандалите за военната помощ към Киев и напъните руският посланик Митрофанова да бъде незабавно прогонена. Искрите в коалицията вече се превръщат във

фойерверки, на които ГЕРБ с радост ръкопляска

напомпала самочувствие от ведомствената статистика на "Маркет линкс", че пак е първа сила.

Какво се случва? Нещо, което сме виждали и друг път през последните 30 години. Болестта на властта. Единият от партньорите в управляващата коалиция живее с усещането за самодостатъчност. И брутално налага волята си над останалите. Така си изпати ОДС от Костов, така се разпадна вторият кабинет на Борисов, а третият му свърши купища бели.

Под благовидния предлог "процедурата за БНБ не е ясно разписана в коалиционното споразумение" управляващите се оказаха с две конкурентни кандидатури за централната банка.

Едната - на безспорния финансов капацитет Любомир Каримански, е ясна още от миналото Народно събрание. И макар че от тогава до днес никой от партньорите във властта не е оспорил качествата му, в 12 без 5 "Продължаваме промяната" издигна свой човек: Андрей Гюров.  

Няма лошо - при феърплей за първи път можеше да гледаме класна и професионална надпревара за най-важния финансов пост в държавата, вместо партийно гласуване в пленарна зала. Но уви, намесата на премиера Кирил Петков, на дясната му ръка Лена Бориславова и на парламентарния шеф Никола Минчев

помрачи състезанието

Кандидатурата на управляващата коалиция е Гюров, каза в хор триото на ПП. И получи жълт картон от Трифонов. "Това е лъжа - управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати", написа лидерът на ИНТ във фейсбук. Три дни по-късно той вдигна втори жълт картон. Разкривайки, че премиерът Кирил Петков е направил "изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански", Трифонов отсече: "Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.".

Още по-тежък е проблемът с българската позиция по отношение на Северна Македония. Пренебрегвайки изцяло позицията на "Има такъв народ" и фактът, че външният министър Теодора Генчовска е излъчена от ИТН, Кирил Петков започна самостоятелна външна политика. С едва цел: бързо вдигане на българското вето и старт на преговорите на съседите за ЕС до края на юни. Наложи се пак Трифонов да припомня на Кирил Петков, че в коалиционното споразумение всички партии са разписали запазване на досегашната българска позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че стартът на преговорите със съседите за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 г., напомни лидерът на ИТН. И подчерта, че "премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия.".

За последните три парламента "Има такъв народ" порасна много.

Изживя всичко - от еуфорията до отрезвяването

от първа сила до №5, от "време е да изхвърлим боклука" до днешния експертен гръбнак на правителството. И, ако допреди седмица партията на Трифонов може би би приела вот за Гюров, то след силовашките изпълнения на ПП за централната банка и Северна Македония, едва ли би направила компромис.

Веднъж като се изпусне партийният дух от бутилката - поражения много. "Демократична България" знае как да се възползва от ситуацията. Тя бързо прецени чия страна да вземе в спора за БНБ, извика на висок глас "Гюров" и сложи на масата собствения си интерес: пълна военна помощ за Украйна и незабавно прогонване на руския посланик Елеонора Митрофанова. И по двете теми единно мнение в коалицията няма. БСП е категорично против, ИТН дипломатично мълчи, а ПП предпочита

Христо Иванов и Атанас Атанасов да им свършат черната работа

Не случайно минути след призива на ДБ за крути мерки към Митрофанова вицепремиерът Асен Василев с облекчение се съгласи с изгонването й.

Но всичко това минира коалицията. На БСП й е все по-трудно да пази геополитическия баланс, още повече, че вътрешният й е в процес на укрепване. Социалистите не гласуваха декларацията за Украйна, за да не приемат санкции срещу Русия и успяха да се преборят патроните и установките за Киев да станат каски и бронежилетки. Но трудно биха спечелили битката срещу ястребите в кабинета и парламента. Затова и в коридорите на властта шушукат, че все по-често Корнелия Нинова се налагало да тушира крайните настроения със заплахи за целостта на коалицията. Още повече, че на този фон като празнична заря гърмят и други три скандала.

Първият е "Джемкорп", за който ПП гузно се разсейва. И ако у нас добрата работа на армията пиари може да го неглижира, оставяйки го на 5-о и 10-о място в тв новините, то зад океана едва ли са простили замесването на САЩ и посланика им у нас в аферата.

Каква точно е истината за свързания с кръга "Капитал" завод за батерии, получил доволно щедро финансиране по Плана за възстановяване и похвала лично от Урсула фон дер Лайен, тепърва ще става ясно. Както и какво ще предизвика президентът Румен Радев когато проговори по случая с нарочения за отстрел шеф на НСО ген. Емил Тонев. Ясно е, че когато прокуратурата поиска от държавната охрана записите кой влиза и излиза от Министерски съвет, службата няма как да откаже. Не е ясно обаче защото темата изнервя до крайност премиера Кирил Петков и екипа му.

Дали пък записите не крият изненади?

Едва ли е чудно, че на този фон, кабинетът прихвана и друга болест от времето на Борисов - бягството от парламентарен контрол чак на границата, прикрито с внезапни проверки на митническия контрол.  

След 100 управление на "Продължаваме промяната" станаха ясни 3 неща.

1. Партньорските отношения в коалицията стават все повече въпрос на търпение.

2. Коалиционното споразумение се превръща в смокинов лист за партийния интерес.

3. Следващите 100 дни ще са още по-интересни. Стига да ги има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай