Власт и опозиция се хванаха за гушите заради Лукойл и бензина

Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент, питат от ГЕРБ

Власт и опозиция се хванаха за гушите заради Лукойл и бензина | StandartNews.com

Страната ни купува уралски нефт, който за разлика от сорта Брент, поевтинява, обяви преди дни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той припомни, че българската рафинерия на "Лукойл" работи именно с уралски нефт, че няма изменение на акцизите, нито на ДДС. А горивата са с 1 лев по-скъпи.

„Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Това е разлика от 1 лев на литър. Някой ни дере и ги прибира в собствения си джоб”, декларира Добрев и даде пореден повод опозиция и управляващи да спорят. Добрев добави и още огън, като сподели, че има информация, че вицепремиерът Асен Василев се е срещал четири пъти с "Лукойл". Среща се кабинетът с "Лукойл", обвини депутатът от ГЕРБ.

Не само опозицията обаче е недоволна от ситуацията с "Лукойл" и цените на горивата.

Рафинерията в Бургас трябва да бъде под оперативен контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес, заяви тази сутрин пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", предупреди Мирчев. Представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката, поясни Мирчев.

По думите му в Румъния е имало "същият проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плаща данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че у нас "част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица", но това няма как да се докаже.

Причините да се иска парламентарна комисия, която да разгледа дейността на "Лукойл", Мирчев дефинира със "сложна геополитическа, сложна енергийни ситуация, ситуация на пълен форсмажор".

Ивайло Мирчев не знае за срещи на Асен Василев с "Лукойл", за каквито говори Делян Добрев от ГЕРБ. "Нямам информация за такива срещи, на мен това ми звучи като спекулация", каза той.

Пред Нова телевизия също тази сутрин Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната”, който е заместник-председател на Комисията по бюджет в Народното събрание, коментира думите на, като каза, че колегата му от ГЕРБ прави две внушения с това изказване – едното е, че правителството определя цените на горивата и второто – че те растат само в България. Според Сабрутев цените на горивата растат заради по-високото потребление и войната в Украйна.

„Истината е, че Комисията за защита на конкуренцията не работи - нещо, за което ние алармираме много отдавна”, каза Венко Сабрутев по повод това, че тя не се е самосезирала след изказването на Делян Добрев. Той подчерта, че майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков е председател на ресорната комисия.

Делян Добрев поиска и се включи по телефона в ефира на Нова телевизия, за да отговори на Венко Сабрутев. По думите му не е релевантно да се сравняват цените на горивата у нас с тези в Гърция, защото южната ни съседка купува по-скъп петрол. Добрев обвини колегата си от "Продължаваме промяната" в корупция, а той, от своя страна, върна нападката, но го упрекна за некомпетентност.

Основният спор е за това дали страната ни купува руски петрол за 78 долара за барел, а плаща като за „Брент”, който, по думите на депутата от ГЕРБ, струва 120 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай