Вигенин: Оставката на Нинова беше логична

"Отговорност за представянето се носи още в първите дни след вота", подчерта зам.-председателят на БСП

Вигенин: Оставката на Нинова беше логична | StandartNews.com

„Корнелия Нинова би била добър председател на НС, но този въпрос не е обсъждан. Моето мнение е, че когато водим преговори по политиките и хората, които ще ги реализират, трябва паралелно с това да текат и разговори за хората, които ще реализират политиката в парламента". Това заяви в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева” зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Според него Нинова е подала оставка сега, защото парламентарните избори бяха в неделя. "Мисля, че отговорност за представянето на изборите се носи още в първите дни след вота. Това е логичен ход, когато партията постига такъв резултат. Той е изключително нисък - ние станахме четвърта политическа сила. "Оставката на Нинова е подадена - освен, че е обявена публично, има и писмо до всички партийни структури. Има стъпки, които трябва да бъдат извървени", заяви той.

По отношение на слуховете, че му е предложен постът на външен министър, той беше категоричен, че „ПП трябва да спре да номинира министри”. И предупреди: „Ще стигнем на етап, на който бяха ИТН в 46-ото НС. Няма логика от една страна да казваш – няма да говорим за хора и за министри, а ще говорим за политики, а след това започваш да предлагаш имена за министри”.

Според  Вигенин подходът и коментарите за ситуацията с РС Македония изискват много задълбочено премисляне на българската политика и запознаване с реалностите и след това – предложения за техните решения. „Призовавам да не се правят прибързани заявления. Да не се проявява особена амбиция. В нашата програма искаме две неща. Първото е НС да потвърди парламентарния консенсус по темата Северна Македония. По този въпрос трябва да търсим максимално широко съгласие за българската политика”, категоричен беше той.

„Не е въпросът да продължаваме със същата политика и блокиране на преговорите. Но трябва да имаме широк консенсус и при всички случаи – това, което предстои като решение – трябва да отчита българския национален интерес и историческите реалности”, посочи зам.-председателят на БСП. И допълни: "Нека не прибързваме с едни лековати изявление".

Той коментира и протестът пред турското посолство: „Реакцията на хората е разбираема, но нека отговорност да носят тези, които позволиха това да се случи. Ще бъде наистина срамно, ако позволим Турция да избере президент в неделя. Но това са въпроси на допълнителни разговори и промени в Изборния кодекс. Въпросът е не само пред посолството да се направи протест, но и в неделя всички да излязат и да гласуват”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай