Вежди Рашидов: ГЕРБ не е Наоми Кембъл, за да е модел

Всички партии ще бъдат наказани, ако разумът не надделее

Вежди Рашидов: ГЕРБ не е Наоми Кембъл, за да е модел | StandartNews.com
  • Всички партии ще бъдат наказани, ако разумът не надделее
  • Маниакалното участие в политическия живот създава безсмислени политически субекти
  • В общество от негативи политик не се става с обичта, а с омразата на хората
  • Все още се пързаляме по тънкия лед. Отгоре е шансът, отдолу – студът
  • В парламента има два отбора - на улегналите и на децата, които се цупят, казва председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Рашидов, завърнахте се от тридневно посещение в Турция с богат урожай. Какво сложихте под елхата на България за Коледните празници от това посещение?

- Ползотворни срещи на всички нива, мир на региона, дипломация и разбирателство. Все повече възниква въпросът за външните граници на Европа, които са сериозен проблем за Европейския съюз.

България е готова да поеме инициативата през българския президент, който ще бъде на специална среща между 8 и 9 февруари 2023 г. в Брюксел и той да уведоми, че страната ни е готова да бъде домакин на обща среща между Турция и Европа, които да седнат на една маса и да поставят всички свои проблеми, за да могат да бъдат разумно и спокойно решавани чрез диалог и сериозни дипломатически разговори.

Както и куп текущи въпроси, свързани с опазването на културното наследство, сътрудничество в областта на енергетиката, инвестиции, които от 6 млрд. трябва да нараснат до 10 млрд., разширяване на граничните пунктове на нашата обща външна граница с Турция, което би облекчило работата и ще спомогне за разширяване на търговските връзки.

- През тази година Ви се случи нещо извънредно - оглавихте Народното събрание и станахте пръв между равни в държавата. Когато се кандидатирахте за депутат, очаквахте ли такъв развой?

- Не. Това нито беше в моите планове, нито в моите очаквания. Понякога животът предлага своите изненади. Но когато си изработил в себе си чувството за отговорност, крайният резултат е такъв.

- Вече имате трайни наблюдения от другата страна на пленарната зала. Какво вижда окото ви на ваятел и художник? Ако трябва да изобразите видяното, как ще изглежда?

- От високо, както казва народът, се вижда най-добре. Виждам два отбора - едните, които са улегнали във времето, прилагащи тактика и разум в името на по-мъдрите решения, и един детски отбор, който на всичко се цупи и казва "не".

И в цялата тази игра, която с охота наричат политическа игра незнайно защо, не си дават сметка, че накрая фактурата се плаща от народа. А колкото до ваянето - не се мъчете, от нищото не се прави нещо. Напоследък поскъпнаха материалите, така че гледам да бъда по-пестелив в разходването на таланта.

- Какво Ви убеди да станете председател на парламента, след като първоначално отказахте?

- Аз помолих всички, че ако на председателски съвет в кабинета ми няма мнозинство, няма да се кандидатирам и не бих бил дъвка в устата на когото и да било. Тъй като те не можаха да излъчат свой кандидат, се наложи да поема и тази отговорност.

Изрично предупредих, че това предложение по никакъв начин не искам да излиза от ГЕРБ,  помолих г-жа Нинова тя да направи предложението и й благодаря, че тя постъпи като опитен политик.

Моля се на Бог да не съм сам в гората. Вярата умира последна. Дълбоко се надявам разумът да надделее не заради тях, а в очакване на обществото. Ако това не се случи, то всички партии ще получат своето наказание. Защото хората няма да простят.

- Виждаме много общи и принципни теми за България, по които се събира включително и конституционно мнозинство. Защо обаче партиите, които застават зад тях, се разделят по въпроса кой да излъчи редовно правителство?

- Това се случва винаги, когато отсъства уважението към собствения народ. Маниакалното участие в политическия живот, безотговорността, омразата, некомпетентността и посредствеността създава безсмислените политически субекти.

Правителство е необходимо, то е нужно не на кой да е, а на хората, за да могат да осигурят деня си, бита си, гаранцията за съществуването си, развитието на икономиката, на културата, издигане на качествено друго ниво след кризата, а не със създаване на все повече условия за тази политическа, икономическа и морална криза.

- След като първият мандат не успя, смятате ли, че вторият и третият, на който много се залага, ще имат шанс да съставят редовен кабинет?

- Политиците трябва да спрат да живеят за властта, а чрез властта да обслужват хората.

- В момента властта буквално се търкаля по улиците и като че ли никой не иска да я вземе. Да не би да е настъпил моментът, в който политиците се страхуват от властта?

- Лошото е, че те не се страхуват, но искат неистово властта. А някои привнасят революциите вътре в политиката. За тях не зная дали властта се търкаля в краката им. В революциите се търкалят трупове. А властта се упражнява.

- След като всички опоненти на ГЕРБ, включително и в коалиция със СДС, неспирно твърдят, че се борят с "модела ГЕРБ" и го разграждат, защо според последните социологически сондажи хората ги поставят на първо място?

- Аз до днес не разбирам за какъв модел говорят и как изглежда той. ГЕРБ не е Наоми Кембъл, за да е модел. Както и безхаберието също не е модел, а е безсилие.

Не е лошо да се усмирят, да спрат да дефилират в Народното събрание, а да се учат един от друг на политика. Световният подиум ги има прекалено много. Светът може и без "нашия модел".

- Обществото ни от 2 години е тежко болно от агресия. Какво я подклажда, какво може да я усмири?

- Деморализирането на обществото е от години наред. Ако накараш обществото до такава степен да обръгне в негативи, подклаждани всеки ден, в такова общество политик не се става с обичта на хората, а с омразата на хората. Предстои ни битка с омразата и това изисква време.

- Виждате ли светлина в тунела и, ако я виждате, да не би да е от насрещния влак?

- Светлина има за всеки, който може да излезе от тунела. Онова, което не мога да видя, явно е път в тунела. За слепите няма посока.

- Накрая да се върнем там, откъдето започнахме. Една от предшественичките на поста Ви в Народното събрание - Мика Зайкова, се определи като лош орисник на парламента заради двата му последователни неуспешни мандата. И 48-ият, който открихте вие, засега не може да излъчи правителство. Вие като какъв орисник се определяте на парламента и какъв орисник сте на съдбата си?

- Мика Зайкова в дългия си живот е натрупала опит. Тя добре знае, че за двата мандата без правителство е виновна партията, към която принадлежи. Заиграха се в игрите на един гологлавец, който си беше въобразил, че животът е една чалга. Той носи вината за загубените две години и никой друг.

Но не мога да кажа, че в парламента няма умни и опитни хора, така че аз бих заложил на тяхната мъдрост, въпреки, че все още се пързаляме по тънкия лед. Отгоре е шансът, а под леда е студено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай