Вълна от подкрепа за Цацаров в нета

Вълна от подкрепа за Цацаров в нета | StandartNews.com

Вълна от подкрепа получи главният прокурор Сотир Цацаров в нета ден преди анонимния протест, който се организира днес пред Съдебната палата. "Кой атакува Цацаров?! Защо не им харесва работата на обвинителите или по-скоро протестърите искат местата на прокурорите" са само част от коментарите в интернет. Из фейсбук пространството никнат групи както "за" така и "против" главния прокурор и сега действащата съдебна система, показа проверка на "Стандарт". Протестърите предвиждат флаш моб, атака с боя и яйца по палата и подобни мероприятия с искания дори за оставка на обвинител номер 1.

"Основната цел на анонимните "протестъри" е да се провокира масово недоволство като този път намеренията са да се премахне независимостта на магистратите и най-вече на държавното обвинение", пишат още хората, подкрепящи работата на прокуратурата. Според тях последният законопроект на Министерство на правосъдието е изготвен изцяло от специалисти, които гравитират около "Протестна мрежа" и т. нар. соросоиди, за които упорито се говори, че са спонсорирани с американски средства. "Целта е представители на определящите себе си като граждански организации и неправителствен сектор да се намърдат трайно в прокуратурата. Към момента вече подобни организации действат под формата на граждански съвети към ВСС и други съсловни организации - нещо, което мнозинството от магистратите трудно приема", твърдят привържениците на държавното обвинение. Според тях причината не е в контрола, а по-скоро в неразбирането на материята, твърдят запознати.

"Още повече, че подобни съсловия постоянно клеветят страната в Брюксел и след това се питаме защо се получават негативни доклади", казват още контрапротестиращи в интернет. Те са категорични, че целите на протестърите и този път са ясни - промените в основния закон лесно ще подчинят съдебната власт на изпълнителната. "Друг съществен момент от идеите за промени в съдебната система е фактът, че всъщност се прави опит за прокарване на лобистки интереси не само на НПО-та, но и на адвокатски кръгове, имащи за цел смачкването на прокуратурата и овладяването на съдебната власт, главно от тесен кръг магистрати от и около ръководството на Съюза на съдиите. Първата проява в това да се включат и обикновените граждани ще е днес пред Съдебната палата", пишат в нета. По предварителни данни обаче не се очаква стълпотворение на огромна маса хора, независимо от неофициалните информации за заплащане и впускане на платени провокатори сред протестиращите.

Обвинител №1 отговаря на гражданите

Питай Сотир Цацаров! Под тази рубрика ще премине днес гостуването на главния прокурор в предаването "Тази сутрин" на bTV. Във фейсбук страницата на предаването гражданите отправяха през целия ден вчера въпросите си към обвинител номер 1. Основните питания към него са свързани със съдебната реформа и ролята на държавното обвинение. Има редица питания за справянето с ромската престъпност, както и битовите инциденти.

Прокуратурата няма място
в Изпълнителната власт

Меглена Кунева, вицепремиер

Въпросът за мястото на прокуратурата изобщо не е актуален, защото не е част от предложената съдебна реформа. Мисля, че това беше още в първата точка на съдебна реформа, която е приета и от Народното събрание. Това е позицията и на правителството и на управляващото мнозинство като цяло, която е подкрепена от Народното събрание. Прокуратурата е част от съдебната власт и следва да остане в нея. Аз поне на политическо ниво не съм чула друга теза да се обсъжда. Много е спекулативно да се твърди, че има идея прокуратурата да бъде извадена от изпълнителната власт. Нито стратегията за съдебната реформа, нито управленската програма на правителството, нито внесеният конституционен проект, не съдържат и намек за мястото на прокуратурата. Дебатът, който водим, е за оперативност, прозрачност и отчетност на съдебната власт, в това число и на прокуратурата. Около това всички сме се съгласили. Нека да стъпим здраво на това съгласие и да не се връщаме назад в разговора, защото трябва да вървим напред, тъй като има много работа още да се върши в страната. Първата стъпка в реформата е за правосъдие, на което всички да разчитат, е да си подредим държавата. Когато говорим за съдебна реформа, трябва да знаем как тя ще промени живота ни. Това означава, ако е извършена кражба на лично имущество, извършителите да бъдат разкрити бързо и виновниците да бъдат наказани, а имуществото да бъде върнато на собствениците му. Ако някой атакува справедливо вашата частна фирма и нанася материални и нематериални щети, бързо да бъдат направени нещата така че тези, които искат да работят, да работят спокойно. Ако някой е неизряден длъжник, бързо да се намери решение на този въпрос. Т.е. всяко нещо, за което казваме, че държавата трябва да се намеси, в последна сметка под държава разбираме цялата тази стройна система от разкриване на престъплението, за което е отговорно МВР, предаването на съд, за което е отговорна прокуратура и справедлива присъда, за което отговорят съдиите. Така работи една добре подредена държава. И аз имам надежда, че ще направим това и в България. Никой от страна на правителството не е говорил за преместване на прокуратурата в изпълнителната власт. (Пред ПИК)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай