Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите

Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до момента са работели там

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите | StandartNews.com

"Трябва да спрем с лъжите, че ГЕРБ искали да премахнат преференциите. ГЕРБ винаги е била за преференциите и за намаляване на техния праг. Няма никаква договорка с ДПС. Ако имаше такава, нямаше да изпаднем в ситуацията с кворума при гласуването на промените в Изборния кодекс", посочи Цветан Цветанов.

Миналата седмица ГЕРБ върна старите правила за преференциално гласуване, след като първоначално по-високият праг беше въведен с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Започва и процедура за смяна на състава на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича.

Сменяме позицията си само по един от членовете в Изборния кодекс, от които БСП са недоволни – за преференциите. Хората могат да преценят коя партия се изолира и дистанцира от парламента“. Това заяви пред БТВ Цветан Цветанов по повод поправките в Изборния кодекс.

Той подчерта още, че трябва да спрат спекулациите, че Бойко Борисов решава всичко.

Аз нося отговорност за всяко едно решение, което се взима от парламентарната група. Никога не съм се крил зад колективната отговорност”, категоричен беше Цветанов.

Той обясни още, че при гласуването на промените в Изборния кодекс не е имало кворум и това било причината да разговаря с ДПС.

Те бяха обидени, че техните искания няма да се гледат и обсъждат. Нашето желание винаги е било да има политически дебати по всички теми. Това е нормално - да уважаваш мнението на позицията. Проведох среща и с Обединените патриоти, но ВМРО бяха против отпадането на преференциите.”, обясни още Цветан Цветанов.

По думите му това е била причината да подкрепят исканията на ДПС за преференциите, те да се регистрират и да минат и другите промени в Изборния кодекс.

„Всяка една от политическите сили в НС има различия за преференциите. Политическа сила ГЕРБ има своя представителност в парламента. Винаги всяка една от парламентарните групи прави своите предложения за промени в Изборния кодекс между първо и второ четене  и се говори за правата на човека. Преференцията не е лишаване от изборни права. В България е имало до 2007 г. пропорционална система без никаква преференция. В България има 136 партии, които ако са готови, могат да участват на избори“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.  

 „Всяко едно управление отнема от рейтинга на една партия. Нашето решение за преференциите миналата седмица бяха стиковани с премиера Бойко Борисов. Той ми каза: „решаваш на момента“. Срещнах се преди гласуването с ДПС, защото трябва да се изслушат всички гледни точки. Съобразил съм се, че трябва да има политическа култура. Много е важно в един парламент е управляващите и опозицията да са в диалог.

"Има доста констатации за това, че с преференциите по-лесно се купуват депутатски места. БСП трябва да каже, тя е по-компетентна по темата. Преференцията има и своя положителен елемент. ГЕРБ се вслушва в общинските си структури при подредбата на листите си", подчерта Цветанов.

В БСП решенията се взимат от ген. Решетников и Корнелия Нинова. Управляващите имаме 122-ма народни представители, които при отсъствие на някои от тях, не са достатъчни за кворум. Ние не сме нарушили избирателни права. Съжалявам, че при гласуването на преференциите не можах да информирам Георги Марков, но той не беше на работа“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

"Нямаме никаква договорка с ДПС. Ако имаше такава, нямаше да се стигне до ситуацията с липсата на кворум. В САЩ бях с Мустафа Карадайъ, както и с Жельо Бойчев. Не съм допуснал грешка с преференциите, щеше да се получи конфронтация и нямаше да има парламентарен ден. Вчерашният ден беше изключително ползотворен.

От Русия обаче натиснаха копчето на БСП и те не подкрепиха ратифицирането на Македония за НАТО", каза още Цветан Цветанов. 

Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до момента са работели там.  "Исканията на Корнелия Нинова за нов състав на ЦИК се дължат само на един факт - в момента представителите на БСП в комисията са избор на Михаил Миков и Мая Манолова. Нинова иска в там да има нейни представители и за това настоява за избор на нов ЦИК", коментира още Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай