Тошко Йорданов отправи горещ въпрос към Денков, бесен на Петков

Сега ПП и ДБ реват като оплаквачки на погребение срещу вътрешния министър

Тошко Йорданов отправи горещ въпрос към Денков, бесен на Петков | StandartNews.com

Тошко Йорданов коментира политическата ситуация. 

Повече от ясно е, че този кабинет е на ГЕРБ и ДПС, но също така повече от ясно е, че за да имаме такъв кабинет, отговорността е на Христо Иванов и „Продължаваме промяната“ (ПП). Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

Според него това е станало възможно с прокараните конституционни промени.

„Ако не бяха пипали конституцията по толкова глупав и комплексарски начин, защото аз съм убеден, че Христо Иванов избиваше комплекси, правейки се на човек, който разбираше от конституция“, изтъкна той.

„Добри или лоши, служебните кабинети на президента, който и да е той, са някакси по закон по-отдалечени от политическите партии. Това, което направиха, дадоха на едни политически партии да си направят служебен кабинет", заяви Йорданов.

„Сега ПП и ДБ реват като оплаквачки на погребение срещу вътрешния министър.

В същото време Кирил Петков, един от двамата лидери на ПП, в качеството си на какъв не знам, се обажда на същия този Калин Стоянов, изисквайки с избори да се занимава неговият заместник, който няма лошо, ако е професионалист, но е бивша негова охрана, приятел на баща му“, каза той по адрес на Кирил Ценкин.

По думите му, Петков е „инсталирал“ Ценкин като заместник-министър на вътрешните работи, а сега „има наглостта“ да го предлага той да се занимава с изборите.

„Подобен въпрос за Калин Стоянов може да зададе някой, който не е от ПП-ДБ. Аз нямам по принцип доверие на изборите“, подчерта Йорданов. Според него машините са били манипулирани от ПП-ДБ.

„Началникът на митниците е назначен от Асен Василев лично. Това са вериги, които не могат да съществуват без протекции на всички по веригата“, каза Йорданов, който беше избран за председател на комисията за разследване на корупционни практики в Агенция "Митници" и ролята на Асен Василев.

„Имаме основания да смятаме, че има тежка корупция, защото съдът, след като гледа в събота мярката за неотклонение на тримата (ОПГ с директора на митниците – бел. ред.) прие достатъчно доказателства, за да им наложи най-тежката мярка за неотклонение“, изтъкна той.

Депутатът показа част от снимките, изтекли в публичното пространство: „Това не е фотомонтаж. Това е главният секретар и единият от контрабандистите“.

Той показа снимка и на Живко Коцев с арестуваните баща и син Марин-Димитров-Иарата и Стефан Димитров, както и кадъра с „прословутия часовник за 50 хил. лв.“

„Това са Живко Коцев – един от контрабандистите Стефан Димитров, и бившият шеф на дирекция „Вътрешна сигурност, който беше отстранен“. Това са връзки на хора“, обясни той за трети кадър.

Четвъртият фотос беше този от дома на Бойко Рашков: „Къщата прилича на художествена галерия – на държавен служител. И той е вътре с приятелите си и те му подаряват картина. А той беше шеф на МВР. Тоя канал не се е пръкнал преди 2 месеца. Възниква въпросът какъв е в цялата верига. Той не е ли знаел, че тези се занимават с контрабанда? Къде е бил Паскал? Къде е бил той по това време?“.

Депутатът от ИТН не пропусна да покаже и снимката на Кирил Петков с един от арестуваните. По думите му, комисията ще се върне колкото може по-назад във времето.

Той посочи, че ще се търсят отговори на въпросите дали шефката на митниците е декларирала познанствата си тези хора, както е по закон, дали са декларирали подаръците си, дали е имало разработка на Живко Коцев като шеф на ОДМВР-Велико Търново за контрабанда.

Друг важен въпрос е дали ще бъде ограничен достъпът до класифицирана информация на Живко Коцев и Петя Банкова.

„Ще попитаме и какво му е казал Денков, за да може той да излезе и да си оттегли оставката. Защото той като свидетел с адвокат е показания срещу шефката на митниците и двамата контрабандисти. След това напълно логично е да помислят, че има натиск от премиера Денков и Кирил Петков, които са навързани по тази верига, заедно с Асен Василев, даже има снимчици. Дали са оказвали натиск да си оттегли оставката?“, заяви Йорданов.

Той постави въпрос и към Николай Денков: „Какво означава репликата – ДАНС прикриват контрабандни канали за наркотици. Ако е така защо не е сезирал който трябва? Какви са му доказателствата или лъже и наклеветява?“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай