Тесла с обещаните 25 ст. помощ за горивата, говори Делян Добрев

Според него хората с ниски доходи трябва да получават ваучери за горивата

Тесла с обещаните 25 ст. помощ за горивата, говори Делян Добрев | StandartNews.com

Отстъпката от 25 ст. за горивата липсва в държавния бюджет, а се планира тя да бъде въведена със съмнителни промени в Закона за енергетиката. Тоест, все още не е сигурно дали ще стане, обяви в интервю за Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Според него цените на бензиностанциите са се повишили след обявяването на мярката от правителството. „По-добре да ги няма 25-те стотинки, но цената да е под 3 лв., нормална. Отколкото да ти дадат 25 ст. и пак да платиш 3,25 лв. Не само това - тук се дава на калпак, което е несправедливо. Несправедливо е този, който кара кола за половин милион, и този, който кара такава за 5 000 лв. - и двамата да получат по 25 ст. Не се прави така социална политика”, категоричен бе Добрев.

"Няма логика горивото да е скъпо, защото барелът е по-евтин от 2012 година и 2008 година. Рекордът му е бил 2008 година, когато е бил над 200 долара. Цената на горивото има три основни компонента - петрол, акцизи и ДДС. ДДС е 20% и не се е променило. Акцизът е един и същ. Петролът единствено е различен", разкри представителят на ГЕРБ.

Добрев каза, че според него хората с ниски доходи трябва да получават ваучери за горивата и ГЕРБ ще предложи това в Народното събрание.

Той смята, че политика по отношение на ръста на цените в този бюджет няма. Напротив, финансовият план на държавата гарантира, че цените ще продължат да се покачват. Този бюджет увеличава прогнозата си за инфлация за тази година, както увеличава и дълга, обясни Делян Добрев.

„Липсват компенсации за бизнеса. Той ще трябва отново всеки месец да ходи да се моли на правителството за компенсации за тока и газа. Тези компенсации биха удържали инфлацията - това го няма в бюджета. Кризата е свързана с цените”, обясни депутатът.

„Държавата не започва с промяната. Продължаваме да настъпваме мотиката, защото някой мисли, че знае по-добре от останалите”, коментира той относно въвеждането на две тарифи за тока. Като уточни, че това е изпробвано през 2005 г. То обаче крие риск от създаването на много отделни партиди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай