Вторник,

Тесла с обещаните 25 ст. помощ за горивата, говори Делян Добрев

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
5817
Тесла с обещаните 25 ст. помощ за горивата, говори Делян Добрев
A
A
A

Отстъпката от 25 ст. за горивата липсва в държавния бюджет, а се планира тя да бъде въведена със съмнителни промени в Закона за енергетиката. Тоест, все още не е сигурно дали ще стане, обяви в интервю за Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Според него цените на бензиностанциите са се повишили след обявяването на мярката от правителството. „По-добре да ги няма 25-те стотинки, но цената да е под 3 лв., нормална. Отколкото да ти дадат 25 ст. и пак да платиш 3,25 лв. Не само това - тук се дава на калпак, което е несправедливо. Несправедливо е този, който кара кола за половин милион, и този, който кара такава за 5 000 лв. - и двамата да получат по 25 ст. Не се прави така социална политика”, категоричен бе Добрев.

"Няма логика горивото да е скъпо, защото барелът е по-евтин от 2012 година и 2008 година. Рекордът му е бил 2008 година, когато е бил над 200 долара. Цената на горивото има три основни компонента - петрол, акцизи и ДДС. ДДС е 20% и не се е променило. Акцизът е един и същ. Петролът единствено е различен", разкри представителят на ГЕРБ.

Добрев каза, че според него хората с ниски доходи трябва да получават ваучери за горивата и ГЕРБ ще предложи това в Народното събрание.

Той смята, че политика по отношение на ръста на цените в този бюджет няма. Напротив, финансовият план на държавата гарантира, че цените ще продължат да се покачват. Този бюджет увеличава прогнозата си за инфлация за тази година, както увеличава и дълга, обясни Делян Добрев.

„Липсват компенсации за бизнеса. Той ще трябва отново всеки месец да ходи да се моли на правителството за компенсации за тока и газа. Тези компенсации биха удържали инфлацията - това го няма в бюджета. Кризата е свързана с цените”, обясни депутатът.

„Държавата не започва с промяната. Продължаваме да настъпваме мотиката, защото някой мисли, че знае по-добре от останалите”, коментира той относно въвеждането на две тарифи за тока. Като уточни, че това е изпробвано през 2005 г. То обаче крие риск от създаването на много отделни партиди.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички