Татяна Дончева с горещ коментар за изборите

Според нея за първи път от много години има истински проблеми

Татяна Дончева с горещ коментар за изборите | StandartNews.com

Провалът на преговорите за съставяне на кабинет беше закономерен с оглед на състава на парламента и съотношението на гласовете. Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. 

„Цялото развитие на сюжета имаше доста аматьорщина и това е резултат от обстоятелството, че основните парламентарни групи бяха пълни лаици, които обаче са самонадеяни, нафукани, със самочувствието, че светът започва от тях, че всичко е пиар“, коментира политическата криза в страната Дончева.

Тя обърна внимание на присъствието на знакови фигури на ИТН в служебния кабинет и посочи за пример бившия външен министър Теодора Генчовска, която сега заема поста зам.-министър на отбраната в служебното правителство на Гълъб Донев.

Според нея за първи път от много години има истински проблеми, които налагат всеки, който се явява на избори, да предложи своето решение.

„Има реални проблеми и те са свързани с доходи, цени, снабдяване през зимата с енергоизточници, сложни международни отношения, които опират в джоба на всеки“, подчерта лидерът на „Движение 21“.

По думите ѝ на този фон тече „някакъв странен разговор“, в който продължава битката между отишлото си правителство и служебния кабинет. Ревизията на действията на предишното управление е наложителна, смята Дончева. Тя посочи, че е започнало да се нагнетява напрежение кога ще бъда готов интерконтекторът с южната ни съседка, а същевременно строителството на съоръжението все още не е завършило от гръцка страна.

"Въпросът с диверсификацията не можем да го решим нито за една седмица, нито за един месец, колкото и да е деликатен и да ни натискат американците", казва Дончева.

Тя призова да се „отпуши“ договорът с „Газпром“, докато се изгради необходимата инфраструктура и капацитети за доставка на необходимите количества газ през Турция и Гърция. „Приемам опасенията, че руснаците могат да решат да спрат изненадващо газа, макар че това не е много вероятно“, отбеляза лидерът на „Движение на 21“.

Тя заяви, че в „Движение 21“ все още обмислят дали да участват на предстоящите избори. „При самостоятелно участие ще ни затрудни преминаването на бариерата, но ще покрием във всички случаи изискването за субсидия“, каза Дончева и прогнозира нови избори след Нова година.

По думите ѝ политическото пространство е изключително раздробено и генерира нестабилност. Според Дончева въпросът за евентуална т.нар. евроатлантическа коалиция е доста спекулативен, защото в България има консенсус сред политическите сили относно нашата евроатлантическа принадлежност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай