Вторник,

Свалиха гарда! Махат решетките на парламента

От: СТАНДАРТ -
2316
Свалиха гарда! Махат решетките на парламента
A
A
A

"Продължаваме промяната" свали гарда. Решетките на парламента падат.

Тежките метални врати от вътрешната страна на централните порти на НС ще бъдат премахнати без обжалвания, пред журналисти председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той уточни, че ще бъдат спазени препоръките на Министерството на културата. „Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието за премахването и ще се съобразим с тях, без да обжалваме“, каза Минчев.

Решетките са в нарушение на Закона за културното наследство, обяви преди ден Националният институт за недвижимо културно наследство. Въз основа на установеното от инспекторите на Министерството на културата нарушение са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание. За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство.

"Нека да видим какъв ще е размерът на санкцията, защото може да е в минимален или в по-висок размер. Това също винаги има значение при взимане на решение дали да се обжалва дадено постановление", каза Минчев.

Казусът датира от януари, когато при протеста на "Възраждане“ имаше пробив в сигурността, допълни председателят на парламента.

На въпрос кой носи отговорност за поставянето на вратите, Минчев обясни, че съгласуването се прави от главния секретар на парламента.

34 хиляди лева е разходът по вътрешно компенсиране, уточни председателят на парламента. По думите му има много технически въпроси в Народното събрание, които не достигат до председателя, но този казус е сериозен и е трябвало да се знае. Минчев беше категоричен, че не е бил уведомен за решението за вратите и ги видял, след като са били поставени и му е била изпратена снимка.

"Аз съм председателят на парламента и нося отговорността. При всички случаи ще ги премахнем. Надявам се всичко това да остане само спомен", каза още той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички