Стартът на новия парламент. Колко дълъг ще е животът му (РЕПОРТАЖ)

Червен килим, патриотични песни и освиркване за депутатите

Стартът на новия парламент. Колко дълъг ще е животът му (РЕПОРТАЖ) | StandartNews.com

12:20 Досега не сме имали такъв случай – така президентът Румен Радев определи двата опита за избор на председател на новото 48-мо Народно събрание. „Изборът на председател е знак, че един дори силно фрагментиран парламент може да намери обединение. Очакваме изборът да се случи днес“, каза още президентът на излизане от пленарна зала.

Патова ситуация - парламентът без председател, балотажът ялов

По думите му при всеки несбъднат парламент предизвикателствата за следващия растат, а проблемите се трупат.

12:15 И при второто гласуване депутатите не избраха председател на Народното събрание. За Росен Желязков гласуваха 103-ма, "против" бяха 85, а въздържали се - 52-ма. За Никола Минчев гласуваха 98 души, "против" - 32-ма, а въздържали се - 110. Отново бе дадена 15-минутна почивка.

11:40 “Моето мнение е, че първото заседание на Народното събрание трябва да приключи с избор на председател на парламента”, заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.“Ние може да се противопоставяме, да сме били опоненти, може да не се харесваме, но трябва да направим, така че да излъчим правителство”, добави тя.

11:30 Депутатите не можаха да изберат председател от първия път. Четирима кандидати от четири политически сили се борят за председателското място – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Петър Петров от „Възраждане“. По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ бе гласувана 15-минутна почивка.

Треска за избор на председател в парламента – мъчат три варианта

10:50 Българският народ ни изпрати в 48-ото Народно събрание, за да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм, заяви лидерът на "Български възход" и бивш служебен премиер Стефан Янев в речта си пред парламента.

Стефан Янев представи трите "С" на "Български възход"

10:40 В България има модел на системна корупция и докато не го елиминираме, няма да можем да затворим всички врати, през които нахлува това влияние и тази наша уязвимост. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от парламентарната трибуна.

Христо Иванов посочи компромисите. Може да има кабинет

10:20 „Не те – партиите, а ние – институциите трябва да дадем отговор можем ли да се справим с кризите в страната“. Това каза лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова в първото си изказване от трибуната на 48-ото Народно събрание.

Нинова е на фронта! Посочи голямото зло за България

Корнелия Нинова: Не партиите, а институциите трябва да дадем отговор можем ли да се справим с кризите

10:10 "Длъжни сме да имаме финансова независимост на страната ни и да запазим българския лев. Длъжни сме да кажем не на Зелената сделка и да работим за развитие на българската енергетика чрез модернизация на съществуващите ТЕЦ-ове и довършване на АЕЦ “Белене”. Длъжни сме да защитим българския национален интерес".

Костадинов громи депутатите, закани се да преоснове България

Това заяви лидерът на “Възраждане Костадин Костадинов в речта си пред парламента.

Къде седнаха в парламента първите шпаги на партиите

10:00 Правителство с ясно разписана програма, с конкретни срокове и с подкрепата на всички национално отговорни партии, е път към успеха. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в речта си при старта на 48-ото Народно събрание. Поставяме като основен приоритет грижата за българските граждани. И в името на това сме готови на диалог с всички, заяви още лидерът на ДПС.

Карадайъ посочи правителството, каза ролята на Радев

Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно. България трябва да продължи своето евроатлантическо развитие. Трябва да сме част от този процес и да заявим ясно, че нямаме друга алтернатива. Ние сме член на НАТО и ЕС. Пътят е ясен – да седнем на масата за преговорите, призоваваме за това.

9:45 "В този парламент „Продължаваме промяната“ (ПП) ще възстанови работата си от там, откъдето беше спряна. Този път като конструктивна и предвидима опозиция. Ще се водим от два принципа – да оправдаем доверието на нашите избиратели, като изпълним предизборните си обещания, както и да работим за решаването на истинските проблеми на всички българи", каза лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков в речта си към депутатите.

Кирил Петков посочи принципите на ПП като конструктивна опозиция

9:30 „Единството и мирът ще са в основата на позицията на коалиция ГЕРБ-СДС“, заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова. Тя каза, че страната ни се намира в толкова критична ситуация, че няма как депутатите да си позволят дребнави спорове, детински битки за надмощие и отправяне на обиди и клевети. Атанасова призова за евроатлантически кабинет.

 

ГЕРБ: Българите са наясно с огромната социална цена, която ще платят

9:20 България трябва да бъде опазена от бушуващия пожар. това призова президентът Румен Радев в речта си пред Народното събрание. „Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена“, обърна се Радев се обърна към депутатите, след като положиха клетва в 48-ото Народно събрание. Той изрази надежда този парламент да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност.

Радев: България трябва да бъде опазена от бушуващия пожар

09:06 - Първият звънец за 48-ото Народно събрание удари. По традиция това направи най-възрастният народен представител, който този път е Вежди Рашидов. В залата присъстват 235 депутати и кворумът беше събран.

Вежди Рашидов даде начало на новия парламент

08:35 “За държавата е важно да има правителство, но не на всяка цена”, каза Владислав Панев от “Демократична България”. Според него е по-добре да се излъчи едно реформаторско правителство, отколкото да се ходи отново на избори.

08:30 Основната ни задача в това Народно събрание е да мислим хората да живеят добре, защото е много тежко положението. Първо, трябва да започнем да работим. Политиците нямат особено желание да работят, депутатът от ДПС Делян Пеевски на влизане в Народното събрание.

08:25 Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че ПП ще бъде конструктивна опозиция. Той обясни, че задачата на ПП ще бъде да решава проблемите на хората.

08:20 Не би трябвало да е изненада, че не участваме в разговори. Преди шест години сме заявили, че с ГЕРБ няма да правим правителство. Имало е предложения към нас за председател на парламента, отклонявали сме ги и винаги сме държали тезата, че ГЕРБ и ДПС са част от корупционния модел. Това заяви Явор Божанков от БСП пред bTV в кулоарите на Народното събрание.

08:15 “Достойният председател е Никола Минчев. Той е символ на новото в българската политика. Ние заставаме зад нашия кандидат за председател на Народното събрание”, каза председателят на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров.

Той подчерта, че от ПП остават опозиция.

08:10 Вярвам в разума на всички народни представители и вярвам, че ще имаме избран нов председател на НС. Може би след по-продължителни дискусии, отколкото се случва в предишни откриващи заседания, но ще има избран председател. Това каза Никола Минчев от "Продължаваме промяната" в парламента, който е и кандидат за председателския пост.

08:05 Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС, заяви, че е редно е да се подкрепи кандидата за председател на НС на първата политическа сила.

08:00 – Патриотични песни заглушаваха изказванията на партийните лидери. Протестиращи пускаха на площада „Моя страна, моя България”

07:45 - Пред Народното събрание бе опънат червения килим

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай