Треска за избор на председател в парламента – мъчат три варианта

Депутатите твърдо решени да посочат пръв между равни, за да заработят

Треска за избор на председател в парламента – мъчат три варианта | StandartNews.com

Треска тресе 48-о Народно събрание на старта на първия му работен ден за избора на негов председател, за да може да заработи.

Причината е, че безпрецедентно са поста са номинирани четирима души – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“. Острият разнобой между политическите сили н парламента засега като че ли поставя под въпрос възможността за този избор.

Вариантите постепенно ще се избистрят, след като бъдат внесени правилата, по които трябва да се избере първия между равни, а депутатите ги обсъдят и гласуват. Това става по административен път, но ДБ от снощи прави неявни заявки да поеме това в свои ръце.

Първият е възможността да се спази принципа на падащия кворум. Това означава, че избраният може да бъде посочен с по-малко от 121 гласа.

Вторият предвижда т.н. “спиране на часовника“, практикувано в много случаи в парламента през първите години след промените . Това означава, че заседанието на депутатите може да продължи неопределено време, докато стигнат до решение.

Третият вариант според някои юристи сред депутатите като Христо Иванов например е да се проведе балотаж между събралите най-много гласове и онзи, който получи повече, да оглави парламента.

Има и четвърти вариант според други депутати – ако ситуацията влезе в задънена улица и не вещае избор на председател на парламента, да бъде обявено, че първото заседание ще продължи през утрешния ден.

След програмните речи на шефовете на парламентарните групи и почивката, в която президентът, вицепрезидентът, представителите на дипломатическия корпус и другите гости на тържественото заседание на 48-я парламент и клетвата на депутатите ще напуснат сградата на съединението, ще стане ясно и в каква процедура по избор на негов председател ще влязат депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай