Станишев: Неприемането ни в Шенген е политическо

Станишев: Неприемането ни в Шенген е политическо | StandartNews.com

"Неприемането ни в Шенген е една несправедливост. Има съвсем ясни технически критерии, за да стане една страна член на Шенген и ние сме ги изпълнили". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR.

„Причините за неприемането ни са първо - политически. И второ – настъпилата бежанска криза, когато самото Шенгенско пространство и изобщо съществуването му беше поставено под въпрос. И хората казват - чакайте, какво разширяване, ние не знаем дали Шенгенското пространство утре ще го има или не", каза той.

„Има добро решение на Европейския парламент с подкрепата и с инициативността на редица наши депутати и от БСП, и от ГЕРБ, в това число г-жа Йотова игра много важна роля. Сега, когато се укрепват общите европейски граници с новите механизми, които се приемат и разглеждат, това да не включва само шенгенските държави, а и трите страни, които са извън Шенген. Това е първо и конкретно. Второ - на 7 юли предстои среща на лидерите на европейските социалистически партии в Париж. Основна тема на тази конференция и среща ще бъде миграцията. Аз съм настоял и в позицията, която, вярвам, че ще бъде приета, ясно е записано, че Шенгенското пространство трябва да бъде приключено с включването в него на трите страни, които са извън Шенген. Така че мисля, че това е някакъв принос достатъчно конкретен, защото това е политически ангажимент на тези, които ще подписват тази декларация. Освен това е абсолютно нерационално да говориш за укрепване на общата граница, след като част от границата ти остава незащитена и не е включена в тази система", коментира лидерът на ПЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай