Специалист хвърли бомба! Истината за България в Шенген

Коментар на проф. Иво Христов

Специалист хвърли бомба! Истината за България в Шенген | StandartNews.com

"Това е геополитическо решение, взето под външен за ЕС натиск". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор проф. Иво Христов в коментар за решението България и Румъния да бъдат приети през март в Шенген по въздух и море.

"България и Румъния бяха вкарани в нещо като полу-Шенген, защото имаше упорита съпротива. Тя не е от Австрия и Холандия, както много хора смятат. Австрия и Холандия играеха ролята на инструменти, чрез които големи сили вътре в ЕС всъщност блокираха това влизане на България и Румъния. Добре знаем, че ако трябва да бъдат прилагани към двете страни, а и не само към тях, изискванията за Шенген и въобще по-цялостните изисквания и за влизането в ЕС преди години – нито България, нито Румъния отговарят на тези изисквания. Това е публична тайна, знаят го и всички останали. Проблемът е в това, че ако трябва да говорим за Шенген – част от старите или относително нови приети страни-членки от ЕС в Шенген също не отговарят на тези условия".

Според него се търси вътрешнополитически въпроси да получат своето външнополитическо изражение чрез "момчетата за бой, каквито са България и Румъния". Той подчерта, че нашите проблеми са огромни. По думите му тук има и много мощни икономически интереси, които блокираха това влизане. Проф. Христов подчерта натовареността на ГКПП "Капитан Андреево". По думите му ако се отпуши товаропотокът, пунктът може да е много мощна конкуренция на старите икономически търговски центрове.

"Тук ще има едно пренаместване на потоците и те ще преминават оттук. Става въпрос и за пари".

"Достойнство и българска политическа класа са две взаимоизключващи се инстанции. Второ – става дума за зависими хора, които са зависими от външнополитическия фактор. Трето – те не са в състояние да вземат каквото и да било стратегическо решение, което да отговаря на средносрочните и дългосрочните български интереси, защото те нямат основание и гръбнак за това", категоричен бе проф. Иво Христов.  

Според него нито българските превозвачи, нито българските туристи, нито който и да било друг е доволен от това решение. Очевидно се търсеше пропаганден ефект – да се покаже, че правителството е постигнало грамадни успехи, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Георги Младенов
преди 3 месеца

Помните ли как наричаше Българите нелицеприятен самонадеян без покритие човек

Откажи
гаргамел
преди 3 месеца

Господинът звучи компетентно, но оставя впечатление , че е БЪЛГАРОМРАЗЕЦ... мисля ,че не се чувствува българин ... преди известно време ни наричаше дебили. Между впрочем този термин от доста години е неточен,неправилен и неактуален - справка МКБ-10.

Откажи