Социалните помощи ще са само срещу образование

Всички министерства трябва да бъдат ангажирани с мерки за заетост, смята Хасан Адемов

Социалните помощи ще са само срещу образование | StandartNews.com

София. Социалните помощи ще се дават само срещу ангажимент за образование и квалификация. Такива промени подготвя социалното министерство съобщи пред БНТ новият министър Хасан Адемов. Според него мерките за заетост трябва да са насочени към икономически растеж и облекчения за бизнеса, затова той настоява икономическото и останалите министерства да бъдат пряко ангажирани с проблема.

Според Адемов трябва да бъде реформирано цялото трудово и социално законодателство. Една от насоките, по които се работи, е парите от социални помощи да стигат само до хората, които наистина се нуждаят, а не да се генерира професия трайно безработни.

„Вярно е, че въпреки взетите мерки в последните години, в обществото остава впечатлението, че парите им отиват в една група граждани, които в голяма степен са неграмотни и необразовани", коментира Адемов. „Част от тях или са неграмотни, или имат образование до 4 клас, нямат навици за работа. Предложението, върху което работим в момента е, социални помощи да се дават само срещу образование и квалификация, за да може тези хора да придобият трудови навици и да излязат от това да са абонирани за социалното подпомагане", допълни министърът.

Търсят се пари за есента

Правителството разработва стабилизационен пакет, насочен към хората с най-ниски доходи. Той е ориентиран към началото на есенно – зимния сезон, съобщи Адемов. Една от основните мерки е разширяване на достъпа до енергийни помощи. По думите на Адемов, ако той се увеличи с 20 лв., бенефициентите ще се увеличат с 36 хил. души, което ще струва на бюджета 7 – 8 млн. лв.

Втора мярка е увеличаване на еднократната помощ за първолаци от 150 на около 300 лв. Това също зависи от възможностите на бюджета, предупреди министърът.

По думите му увеличението на майчинските вероятно също ще стане от 1 октомври.

„Не лъха на оптимизъм от състоянието на приходите и бюджета, но когато говорим за социални обещания, не можем да очакваме реализирането им в първите месеци. Трябва обаче да преодолеем негативните тенденции. Мерките ще бъдат направени в рамките на бюджета, така че да се подобри поне малко положението на хората в тежко положение", обясни Адемов.

Хасан Адемов отново предупреди, че през есенно – зимния сезон ситуацията на пазара на труда, която по думите му е в трагично състояние, ще се влоши още повече. Причината е, че голяма част от договорите за временна заетост изтичат наесен.

Всяка година се гласуват 73 млн. лв. по Националния план за действие по заетостта и през 2013 г. повечето от тях – 67 млн. лв. са отпуснати преди края на април. По думите му е трябвало да се предвиди, че по другата линия – на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", договорите започват да изтичат от юли и пикът е през септември – октомври. Част от средствата по националния план е трябвало да бъдат разположени и след средата на годината, за да може да се балансира пазара.

Допълнителни средства за това според Адамов при „тесен диалог" с Европейската комисия могат да бъдат осигурени от излишъците по оперативната програма. Те обаче няма да са достатъчно и социалното министерство вероятно ще трябва да иска средства за временна заетост и от финансовото министерство.

Заетостта е ангажимент на всички министерства

Хасан Адемов разкритикува досегашната практита основният ангжажимент за преодоляване на безработицата да е в социалното министерство. Според него трябва да има тясна връзка с икономическото министерство, както и с всички останали ведомства, за да бъдат създадени политики за устойчиви работни места. Субсидираната заетост не решава проблема с пазара на труда, напомни Адемов. По думите му тогава няма да се налага постоянно да се искат пари от финансовото министерство, а то ще има ангажимент единствено по мерките за скоциална защита.

„Наложително е да се направи бърз преглед на трудовото законодателство. Има пречки за малките и средни предприятия и законите не позволяват гъвкава заетост. Трябва да има по-лесен начин за наемане и самонаемане", каза още Адемов. Според него една от основните мерки е да се облекчат регистрационните и лицензионните режими за бизнеса. Освен това трябва да се осигури достъп до кредитен ресурс и се обмисля това да стане до края на тази или в началото на следващата година, когато Българската банка за развитие може да започне да отпуска целеви кредити за бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай