След 2012 година "Фин Спай" не е засичана у нас

Никой не ви следи, уверява министърът на транспорта Данаил Папазов

След 2012 година "Фин Спай" не е засичана у нас | StandartNews.com

Правителственият шпионаж стана световна тема покрай покрай разкритията на Едуард Сноудън. 30-годишният системен администратор извади на бял свят как американските тайни служби са подслушвали политици от десетки държави.

Неочаквано и България се включи в истерията около световния Биг Брадър. С новината, че и нашата страна си е купила шпионски софтуер. Това става ясно от доклад на изследователи от университета в Торонто, в който се описва как германската компания Gamma International снабдява властите по света със софтуер, който позволява тотално следене по всяко време на всеки един компютър.

Докладът, в който изскочи родният Биг Брадър, се казва "Само за техните очи" и е изготвен от Марзак и колегата му Морган Марки-Боар - специалист по сигурността в Гугъл. Проучването е поръчано от лабораторията по дигитална сигурност и човешки права Citizen Lab към университета в Торонто. Изследователският екип обяви, че проследяващата програма разполага с контролен сървър в България и още 35 държави, без да конкретизира къде точно е регистриран хардуерът. Самото наличие на подобен сървър не означава автоматично, че шпионският софтуер се използва от правителството, като е възможно това да са прокси сървъри, които да маскират истинското им местоположение. Според доклада се оказва обаче, че засеченият в България сървър използва IP адрес на Министерството на държавната администрация, което бе закрито преди няколко години. Според канадските изследователи сървърът още се използва независимо, че ведомството на практика не съществува. Това се дължи на факта, че когато е правено изследването, той е бил активен. Следователно сървърът продължава да се използва, но евентуално под шапката на друго ведомство, смятат канадците. Те обаче признават, че след 2012 година "Фин Спай" не е засичана повече у нас. Новината за шпионската програма изправи на нокти родните управници.

"В Министерството на транспорта проверяват дали действително програмата за следене FinSpy е инсталирана на сървъра на Министерството на държавната администрация, което беше закрито преди три години", заяви пред БНР министърът на транспорта Данаил Папазов. Той призна, че ако има вирус агент, щетите могат да бъдат огромни.

Подопечните му компютърни спецове обаче го уверили, че това е невъзможно. "Не съм специалист, който може да открие такъв вирус. Тече проверка, но нямам информация и не мога да коментирам повече", заяви още министърът.
Според специалисти шпионски сървър може да се монтира навсякъде и може да се използва с всякаква цел. Това, разбира се, е незаконно, но шпионите могат да бъдат засечени само ако сървърът е активен в момента на проверката.
"Сървърите и инфраструктурата се наблюдават 24 часа. Иска се физически достъп, а такъв имат само определени хора. Така че това би могло да се случи много трудно. Има проследимост на такива активности. Цената на такава програма не може да се плати без обществена поръчка. Ако заразен компютър ползва интернет във вашия офис, адресът ще излезе. Тази програма не е нещо тайно. Тя се продава. Но трябва да има баланс. Такава цена позволява да се извършват престъпления чрез нея. Начинът на организация и структурата на интернет не биха могли да се контролират изцяло", коментира горещата тема председателят на Асоциацията за информационна сигурност Николай Недялков.

Бившият министър на държавната администрация в периода 2005-2009 г. Николай Василев също бе категоричен, че нито той, нито някой от колегите му, с които е работил, знае за инсталирането на подобен софтуер.
Това обаче не успокои родните чиновници, повечето от които са убедени,че са шпионирани, показа проверка на "Стандарт". Затова и всеки новоназначен в държавната администрация е предупреждаван от колегите си да внимава какво прави на компютъра си.

Създават вируса за борба с пране на пари

Програмата "Фин Спай" е разработена специално за борба с прането на пари, но спокойно може да бъде използвана за редица други цели, тъй като буквално може да следи всичко, което се прави на компютър. Възможностите й са като извадени от холивудски екшън или шпионски филм. Едно от действията на програмата е снимането на екрана, като по този начин има достът до всичко, което се върши на заразения компютър. Тя може да следи какво вижда потребителят, да записва Skype разговори или чатове, да проследява в реално време активността в социалните мрежи, дори да включва уеб камерата или микрофона дистанционно, както и да записва всяко действие с клавиатурата. Има достъп до всички пароли, които се въвеждат, независимо дали става въпрос за Skype или банкова сметка. Шпионският софтуер е неуловим за повечето антивирусни програми, така че потребителите не могат да усетят, че са следени. Заразяването става по сравнително традиционен начин. В повечето анализирани случаи става въпрос за изпращането на имейл с прикачен файл, който носи зловредния код. Софтуерът се задейства веднага след като файла бъде отворен, инсталира се абсолютно незабележимо и след това се маскира като някоя обикновена програма, доста често като някои от уеб браузърите.
За пръв път името на шпионския софтуер попада във фокуса на общественото внимание през март 2011 г. Тогава протестиращи срещу репресивния режим на Хосни Мубарак в Египет нахлуват в държавната агенция по сигурността и откриват подписан договор за използване на софтуера за пет месеца срещу 380 хил. долара. Стана ясно обаче, че канадски учени са открили, че в Бахрейн програмата е използвана за следене на хора, които после са арестувани. Иначе създателите на "Фин Спай" от германската компания Gamma International твърдят, че програмата се използва само за следене на банкови трансфери, за да се предотврати пране на пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай