Понеделник,

Скопие разчита на Макрон, взе да ни заплашва

От: СТАНДАРТ -
5375
Скопие разчита на Макрон, взе да ни заплашва
A
A
A

Разчитайки на френското настояване да вдигнем ветото върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, Скопие втвърди тона. И взе да ни заплашва. Премиерът Димитър Ковачевски каза няма да има никакви отстъпки за македонския език и македонската идентичност. Настоява за гаранции, че България няма да има повече условия към страната му.

Република Северна Македония все още не е получила предложението на френското председателство, но то ще пристигне в страната едва след като всички държави-членки, включително България, го приемат, каза на пресконференция в Охрид Ковачевски.

„То ще ни бъде представено и тогава ще дадем своите забележки. Изложих позициите си, те са ясно дефинирани в парламента - няма да водим разговори за македонския език, за македонската идентичност и трябва да има цялостно решение, което да гарантира, че с това няма да има други изисквания относно напредъка на страната ни в ЕС“, каза Ковачевски.

Той не пожела да коментира политическата ситуация в България, но отново заяви, че за разлика от Скопие, където правителството не използва преговорите с България за „трупане на точки“ във вътрешнополитически план, в София е точно обратното - въпросът за Северна Македония е бил използван за „ежедневна политическа употреба“.

„Не знаем какво ще се случи, защото зависи от събитията в техния парламент, така че е най-добре да го следим, както го правят всички останали“, каза Ковачевски.

Той отново повтори, че страната не бива да се обвързва с дати за старт на преговори с ЕС, защото е напълно подготвена и вече нищо не зависи от нея, но подчерта, че за разлика от опозицията той смята, че ЕС е стратегическа цел и не бива да има отказ от нея.  

"Република Северна Македония има четири последователни доклада на ЕС, 45 процента от нашето законодателство е хармонизирано с това на ЕС, дори в някои глави имаме по-голяма хармонизация от страните, които започнаха вече преговори. Това означава, че сме напълно готови да започнем процеса и сега зависи от съгласието на всички държави-членки“.

По думите на Ковачевски 80% от търговията на страната е с ЕС, същото важи и за преките чуждестранни инвестиции, а по-голямата част от емигриралите от Северна Македония са в страни от ЕС. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички