Ще строят нов затвор за 400 души

Затворът и арестите в София са за ремонт, призна правосъдният министър

Ще строят нов затвор за 400 души | StandartNews.com

Държавата ще строи нов затвор с капацитет 400 осъдени, потвърди днес по време на изслушването си в Народното събрание министърът на правосъдието Цецка Цачева. Битовите и санитарни условия в двата ареста в София и в Софийския централен затвор остават незадоволителни, призна министър Цачева.

По линия на Норвежкия финансов механизъм държавата работи по проект за изграждане на нов затвор, съобщи правосъдният министър: "Предстои избиране на терен за изграждане на нов затвор с капацитет 400 души, лишени от свобода, и учебен корпус за служители с капацитет 100 надзиратели".

В същото време министърът уточни, че към момента няма пренаселеност в затворите. "Навсякъде са осигурени необходимите минимални санитарни критерии на лишените от свобода".

За последните две години цялостни ремонти в спалните и битовите помещения са извършени в затворите в Бургас, във Варна и Сливен. До края на годината ще приключат ремонтите в местата за лишаване от свобода в Пазарджик и Бобов дол.

Софийският затвор и двата ареста в София се нуждаят от основен ремонт, обясни Цецка Цачева: "Това няма как да извършим по една единствена причина - че няма къде в момента да бъдат временно преместени лицата, които са в Софийския централен затвор".

Усилия се полагат за подобряване на условията на труд и възнагражденията на надзирателите, отчете още тя: "Като само за двете години - 2017-2018 г. около 35 процента е увеличението на възнагражденията в тази система".

Няма пренаселеност в затворите, навсякъде са осигурени минималните стандарти, отчете министър Цецка Цачева

Успоредно с подобряване на условията работим усилено и за подобряване на условията на труд и възнагражденията на служителите, коментира Цачева. Около 35 процента е увеличението на възнагражденията в системата на затворите, посочи тя за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Министърът отбеляза, че са отпуснати допълнителни 200 бройки за системата - 134 в Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" и 66 в Главна дирекция "Охрана". Закупени са четири нови проходими автомобила.

Министърът на правосъдието отчете, че поръчката за изработване на електронни гривни за наблюдаване на лишените от свобода вече е факт. По думите й другият етап от проекта е извършване на обучение за персонала, който ще работи с тази система. Цачева обясни, че първоначално закупените гривни са общо 250 на брой, които няма да удовлетворят нуждите на цялата система, в която лишените от свобода са близо 8000, но  по думите й това е първата и много важна стъпка. С тези гривни ще се проследяват затворниците, които работят на външни обекти, тези под домашен арест или в пробация.

В отговор на въпрос правосъдният министър отбеляза, че се провеждат курсове за лишените от свобода за придобиване на професионална квалификация, което да улесни реинтеграцията им в обществото. Сред професиите, в които се обучават затворниците, са помощник в строителството, заварчик, работник в дървообработването и кулинарната индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай