РЗС в Сандански: Нищо ново в общинския съвет!

РЗС в Сандански: Нищо ново в общинския съвет! | StandartNews.com

Изминаха два месеца след вота на нашите съграждани. Вот, чрез който те отхвърлиха стария 12-годишен модел на схеми, упадък и застой във всички секторни политики на местното самоуправление. Пожелаха смяна на модела, цялостна ревизия и търсене на отговорност на тези, които доведоха община Сандански до това тежко финансово състояние. Какво се получи на практика след встъпването на новия кмет и общински съвет? Нищо ново, нищо по-различно от това, което правеха Тотев и антуражът му. Това се казва в нарочна декларация на шестте общински съветници от РЗС в Сандански, разпространена в понеделник до медиите. Според тях тенденцията е към влошаване. Защото общината вече е в дългова спирала. Общинските фирми се управляват по стария порочен начин, общинската администрация дава на кмета приоритетите вместо той да им възлага задачите. Подписват се договори, реализират се обществени поръчки тайно от обществото и медиите, поемат се ангажименти за нови кадрови позиции, които нямат нищо общо с професионалните възможности на кандидатите.

От РЗС категорично възразяват срещу старите корупционни схеми и работата на парче за удовлетворяаване интересите на няколко групировки. Призовават общинските съветници да се опомнят сега, защото утре ще бъде късно. Групата декларира, че ще се включи в работата на постоянните комисии на общинския съвет само когато бъде променен правилникът за дейността на общинския съвет и броят им се редуцира така, че да отговаря по структура и състав на доказали своята ефективност комисии в общинските съвети на градове с големината на Сандански. Настовят час по-скоро да се състои ново истинско публично обсъждане на бюджет 2016, на което нашите експерти имат готовност да дадат конкретни препоръки на кмета и общинската администрация как да се избегне заложения капан свързан с бюджет 2015 и липсата на отчет за бюджет 2014.

РЗС като първа политическа сила апелира кмета и основните политически сили в общинския съвет да се проведе консултативна среща с цел набелязване на основните приоритети в работата на общинския съвет през новата 2016 година и за да се избегне задаващата се легитимационна криза свързана с незаконното свикване, конституиране и избор на председател на общинския съвет, за което предстои да се произнесе Върховния административен съд на Република България в началото на новата година.
„Очакваме час по-скоро да включите в дневния ред на общинския съвет искането на РЗС за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства свързани с управлението и контрола на общинските дружества, изпълнението на договори и проекти, обществени поръчки, търгове, концесии и други облигационни правоотношения пораждащи права и задължения за общината, включително и приватизационни договори, кредити, сделки с апортни вноски, прехвърляния и др., довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за община Сандански. Ако не го направите, ние ще предизвикаме референдум по този въпрос и със силата на вота на нашите съграждани ще ви задължим да го сторите, предупреждават колегите си от РЗС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай