Росен Желязков: Два сценария за живота на парламента

Комисията "Джемкорп" ще излезе с резултати, уверен е зам.-председателят на 48-ото Народно събрание Росен Желязков

Росен Желязков: Два сценария за живота на парламента | StandartNews.com
  • Във фрагментиран парламент не може да се говори за 4-годишен мандат
  • Вирусът на следизборно-предизборно говорене владее Народното събрание
  • Комисията "Джемкорп" ще излезе с резултати,  уверен е зам.-председателят на 48-ото Народно събрание  Росен Желязков

 

- Г-н Желязков, доста трудно върви работата на парламента, всяка тема обраства със спорове, в сряда например стигнахте до точка 1 от дневния ред едва в 13.40. Защо е това неистово бавене?

- В сряда имахме амбициозна програма според дневния ред. А всъщност разглеждахме само тази, която беше включена по волята на мнозинството и не беше приета по волята на друго мнозинство. Процесите в пленарна зала са динамични.

Смятам, че имаме нормална парламентарна дейност. Разликата е, че не е ясен хоризонтът на това Народно събрание. Залогът да имаме редовно правителство е да може да съществува парламентът, а не толкова заради правителството, защото и сега имаме такова. Това е големият проблем - липсата на яснота за формирането на мнозинство, което да гарантира не само избора, но и нормалното функциониране на едно редовно правителство с ясен хоризонт. Защото при този фрагментиран парламент няма възможност изобщо да се говори за 4-годишен мандат, особено на фона на предстоящите през есента на следващата година местни избори.

- Все пак първият мандат вече се задава и той е ваш. Каква ще е съдбата му?

- Ако ме бяхте попитали преди една седмица, може би щях да разсъждавам по друг начин от гледна точка на възможността да се формират мнозинства. Ние, разбира се, ще приемем мандата. Аз още не зная кой ще бъде посочен за кандидат за министър-председател, защото това сигурно ще бъде обсъдено и решено формално на Изпълнителна комисия. Така че към днешна дата не зная персоналния състав на един проекто-кабинет.

- Какво се обсъжда при вас - дали е по-добре министрите да бъдат политически фигури или експерти, или залагате на програмно правителство. Лидерът ви Бойко Борисов пък заговори за техническо. Какви са печелившите възможности?

- Както и да го кръстим, е важно какво е съдържанието, каква е политическата подкрепа и какви са отговорностите на кабинета. Всяко прилагателно не дава описателната страна на ангажиментите на Министерския съвет. Единственото вярно прилагателно е, че е редовен. И единствената важна функционална последица е, че ще има действащ парламент.Има възможност за постигането на консенсус за кратък хоризонт, защото има два сценария. Първият е редовен кабинет. Вторият е, че не съумяваме и с трите проучвателни мандата да формираме мнозинство и да се излъчи кабинет. Това означава избори в средата на март. Което пък означава, че през април започва същата формална процедура, каквато е и в момента.

Периодът е много кратък, за да се мисли, че може да има радикална промяна в настроенията на избирателите например поява на нови политически субекти или размествания или трусове. Ясно е, че с известни разлики ще се повтори сегашният фрагментиран състав на 49-ото Народно събрание.

Но това ще стане през май, тоест, броени месеци преди местните избори. Близостта им може да окаже същото въздействие, каквото и сега оказват, а именно да се постигне мнозинство. А и възможността да се ходи на нови избори през юли-август не бива да се подценява. Или да се мисли някакъв вариант за бавене, за да се препокрият с местните избори, но това ще бъде доста сериозно изпитание на правоприлагането на конституционните текстове.

- И на търпението на хората.

- Демотивацията ще бъде много голяма не само по места, където ще има подготовка за избори на кметове и общински съветници, и парламентарните ще бъдат под въздействието на този общ знаменател. И, разбира се, обезверяването на хората, които активно участват в изборния процес, затова че демокрацията е витална и може да излъчва работещи институции. Това е голямото предизвикателство.

Мисля, че всички партии, които са в парламента, това го осъзнават и имат желание да има редовен кабинет. Но имат едно наум: ако няма, как да се вземе конкурентното предимство от тази сцена, която представлява парламентът и на която в момента имат възможност да играят своята политическа роля.

- Евентуалните нови предсрочни избори ли са причината за треската за връщането на хартиената бюлетина, която искат стабилните политически сили, но взривяват бившите управляващи от ПП и ДБ?

- Това е огледален образ на настроенията в обществото. Има една част, която безрезервно вярва на машинния вот с всички предимства. Има други хора, които не вярват в това. Разбира се, ролите се разменят.

Има такива, които смятат, че аналоговото гласуване е по-лесно за манипулация и други, които пък вярват, че това е по-лесно контролируемо от секционните комисии, тъй като там има представители на всички партии, наблюдатели, застъпници. Това за тях е по-лесно, отколкото да се влезе в душата на машината и да се види как работи цифровият модел. А има и една група в обществото, която е дезинтересирана от всичко това.

4Нека кажем обаче, че големите упреци в осъществяването на вота у нас през последните десетилетия не са свързани с това, че има подмяна на вота. По-скоро са свързани с проблеми в сферата на корпоративен, контролиран, купен вот - неща, които се случват преди влизането в секцията. Това е въпрос на народопсихология, на възпитание, на превантивна дейност на контролните органи, а не на самата технология на гласуване.

Иначе манипулации са възможни и с хартията, и с машината. И самият дебат не трябва да бъде "или - или", а "и - и".

Има и предложение, което тези дни ще гледаме - за машинно отчитане на резултата чрез сканиране на хартиената бюлетина. Нещо, което наблюдаваме по телевизията в САЩ.

- Може ли да се приеме това предложение на ДПС?

- Всяко предложение, което се подлага на гласуване, може да получи необходимото мнозинство. Затова не трябва да има съпротива в пленарната зала, а трябва колкото се може по-скоро да гласуваме, за да вървим напред. Не трябва да се радваме на това, че фрагментираният парламент не може да събира. Още повече, че за краткия живот на парламента наблюдаваме, че когато има определена ясно формулирана кауза, парламентът може да излъчва стабилни мнозинства.

Но не е тайна за наблюдаващите парламентарната дейност, че има много голяма степен на егоцентризъм у голяма част от депутатите. Дали това е политическа проекция или е лично себеизживяване в залата не е ясно. По-голямата част от парламентарните процедури се запълват от процедури, а не от съдържателна част. Но това е неминуемо, докато не се извърти връчването на мандатите.

Тоест, в момента ние сме в една разкрачена позиция между приключилата предизборна кампания и потенциално наближаващата такава за следващите. И затова този вирус на следизборното-предизборното говорене владее парламентарния организъм.

- Избухна обаче скандал между БСП и Кирил Петков за обещания код на машините от премиера срещу оттеглянето на връщането на хартиените бюлетини от социалистите. Това предложение означава ли, че някой държи кода на машините и може да манипулира вота?

- Чисто технологично като че ли това не е тема, която може с едно обяснение да бъде притъпена или елиминирана. Имаме политическо твърдение, че някой е предлагал някакво въздействие или влияние. Това е по-скандалното. Става дума за твърдението на коалиционните партньори, че са си говорили за възможността изборните резултати да бъдат по някакъв начин въздействани в полза и то при определени условия. Това е същината.

- Освен това, чухме и други разкрития от Слави Трифонов, след като ИТН изпадна от парламента. Този задкулисен живот ли е причината нехомогенната четворна коалиция да падне от власт?

- Има едно-единствено обяснение - тя падна от власт, защото загуби мнозинство. А го загуби, защото един от коалиционните партньори взе твърдо решение да не го подкрепя повече. Оттук нататък всичко е въпрос на интерпретации и твърдения - дали е било заради пари, както разменят упреци за строителство и ремонти, дали е било заради други теми и драми, които излизат за взаимоотношенията в коалицията. Това са елементи от един пъзел, който се нарежда.

Вече се очертават контурите на мозайката. Ясно е, че много малко време трябваше на тази коалиция да прояви всички недъзи, защото тя беше събрана само под един знаменател - най-малкото общо кратно, и това беше да се изчегърта ГЕРБ. А това не е политика. Когато си против, а не знаеш за какво си, рано или късно се стига до провал.

- Все пак докога ще продължава гледането на Изборния кодекс, след като само на заглавието посветихте 3 часа, а на 16 члена - 15?

- Ако има фокусиране на вниманието върху самите текстове, върху технологията на предложените промени, избягването на вътрешните противоречия между норми, по-голяма яснота за това, което се предлага и по-малко политическо говорене, Изборният кодекс ще бъде приет до края на следващата седмица.

- А среднощните бдения на парламента ще продължал ли, както докато се гледаше Изборния кодекс в комисията, така и в пленарната зала?

- Не мога да упрекна колегите, че са решили да показват устойчивост, защото в комисията тактиката е била да се правят стотици предложения, за да се разводнява дебата и да продължава много дни и заседания с предложения, които са неотносими към материята и да целят да анихилират направени други предложения. От друга страна, мнозинството в комисията иска да резистира. Всеки може да отграничи работата на комисията до един момент и след това, когато се разбра, че и двете страни няма да отстъпят. В зала пък седяхме до 24.00 часа с дискусии, които не донесоха нито едно гласуване.

 - ГЕРБ възроди скандала "Джемкорп", който е от миналия парламент. Какви ще са последствията?

- Няма да коментирам преди временната комисия да излезе със заключения. Всичко, което до този момент е казано, само по себе си буди тревога. Затова тя беше създадена, за да провери с инструментариума, с който разполага - да изисква и да получава документи, да изслушва на открити или закрити заседания всички компетентни органи.

- Това е в случай, че парламентът функционира. Ами, ако приключи, пак ли всичко ще остане за следващ парламент?

- Комисията ще се произнесе преди да приключи този парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай