Райков: Губим темпо като държава

Избирателите ще накажат авторите на компромати, смята служебният премиер

Райков: Губим темпо като държава | StandartNews.com

София. Българската държава е започнала да губи темпо, не може да попълни банката кадри от евроексперти. Представители на министерствата в Брюксел стоят там с години и трябва спешно да бъдат сменени.

"Подготовката на кадри за българското председателство на ЕС през 2018 г. трябва да започне максимално бързо, поради това, че бройката на нужните ни кадри засега е силно недостатъчна", обяви служебният премиер Марин Райков в началото на правителственото заседание.

"Страхувам се, че започваме да губим темпо като държава", допълни премиерът. Райков каза, че министерства, които имат свои представители в Брюксел, трябва да направят всичко възможно хората там да бъдат ротирани максимално динамично, за да може да се увеличи броят на тези, които имат натрупани експертиза, умения, понятия за механизмите на функциониране на съответните европейски институции. Това предполага в Брюксел да не стоят хора, които са пет-шест или повече години.

Премиерът препоръчва всяко от министерствата, които имат свои представители в постоянното представителство, да си разработи собствена програма и визия за начина, по който ще формират кадри за 2018 г..

"Нямаме време, не се формират кадри за две години, когато става дума за едно председателство", каза премиерът и заяви, че България ще има амбицията да направи едно успешно председателство.

Ние ще бъдем в тройката, преди да поемем самото председателство, следователно ние ще трябва обективно шест месеца преди това да имаме стройно функционираща система от кадри, които да могат да изпълнят очакванията на ЕС, допълни Марин Райков, цитиран от Дарик.

В очакване на изборите

"Българският избирател ще накаже тези, които прибягват към компромати", заяви Райков на брифинг след заседанието на Министерския съвет. По думите му на полето на компроматите не могат да бъдат спечелени българските избиратели. "Българинът вече е достатъчно зрял и той знае много добре, че потенциал да решават проблемите на страната имат тези политически сили, които излизат с градивна, ясна програма, а не тези, които обясняват, че другите опции са неприемливи. Има тенденция да се прибягва към компромати, да се използва черен пиар. Тя няма да доведе до дивиденти на тези, които прибягват към това", каза Марин Райков.

В коментар на твърденията на проф. Михаил Константинов, че паралелното преброяване на изборните резултати от австрийската фирма няма да даде същите резултати като тези на ЦИК, Райков отказа коментар. "Нямам причина да смятам, че ще се създадат условия и обективни предпоставки да бъдат поставени под въпрос конкретните цифрови резултати от преброяването на изборите, ни най-малко", подчерта премиерът.

„Вярвам, че нещата ще бъдат направени, както в други години – по ясен начин. Дали резултатите ще бъдат от такъв характер, че ще позволят бързо сформиране на правителство – не мога да коментирам, но се надявам на това", подчерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай