Радев с горещ призив към управляващите за Шенген, критика за Конституцията

Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса

Радев с горещ призив към управляващите за Шенген, критика за Конституцията | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

"Призовавам управляващите в оставащите дни до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген. С много дипломация, усилие и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври, за съжаление този импулс не беше развит, а се издигаха бариери по този път." Това заяви президентът Румен Радев.

Той подчерта, че "политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса".

Президентът посочи, че той е подписал указа за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ, с което е паднала преградата, която правителството и парламента сами са издигнали по пътя ни към Шенген. Това, за съжаление, не е резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария, отбеляза още той.  „Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която декапитализира „Булгартрансгаз“, което не вкара и една стотинка в бюджета, за сметка на това ни злепостави като ненадежден партньор в Европа“, каза Румен Радев. Президентът припомни, че служебното правителство е успяло да постигне конкретен ангажимент за октомври. За съжаление този импулс не бе развит, а се издигаха бариери по този път, смята държавният глава. 

„Да не забравяме и нещо важно – политическото лицемерие има висока цена. Тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса. Спомняте си, че доскоро лидерите на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген“, заяви президентът Румен Радев.

За промените в Конституцията, които се отнасят до двойното гражданство на депутати и министри, държавният глава попита: „Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение към управлението на страната, придобили двойно гражданство, и сегашното решение за вкарване в управлението на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика между това, което казах – държави от Европейския съюз, и сегашното отваряне за всички държави по целия свят. Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега?“. Според президента управляващите или не осъзнават в какви рискове ни вкарват, или правят тези промени за конкретни хора. „Например – да има предварителна индулгенция за хора, които сега са в управлението, в правителството, в парламента, или пък имат вече набелязани хора, които да влязат в управлението при ротация или при следващ парламент“, добави Румен Радев.

Той припомни, че на редица срещи с институции и в парламента е настоявал за комплексни мерки, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница. Редица държави ограничават миграционната си политика и предоставянето на гражданство в резултат на оценката на геополитическите промени, а ние тепърва правим обратното – отваряме широко вратите за чужденци с български паспорти в управлението и в парламента на страната, посочи президентът.

Според него с промените в Конституцията мнозинството изпълнява поредния етап от сценария в записа на „Продължаваме промяната“. „Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше  да бъде пренаписана“, коментира той. Според него тези промени ще доведат до кризи. Президентът отново подчерта, че ще сезира Конституционния съд за тези промени и вече се работи сериозно по това не само в президентската институция. Виждате призива и на изтъкнати конституционалисти, посочи той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай