„Прозрачност без граници”: Трябва да има по-малко наблюдатели на изборите

„Прозрачност без граници”: Трябва да има по-малко наблюдатели на изборите | StandartNews.com

„Новото на тези избори бе огромният брой на регистрираните наблюдатели. Те ще могат да решават предстоящите местни избори, защото имат право да гласуват в секцията, в която наблюдават". Това заяви в предаването "Здравей, Блгария" Калин Славов, изп. директор на „Прозрачност без граници".

„Трябва да се предприемат законодателни мерки, за да не се позволява заобикалянето на закона. При всички случаи трябва да се ограничи възможността на всяка неправителствена организация да регистрира наблюдатели. Затвори се вратата за застъпници и се отвори тази за наблюдателите", каза Славов.

„На тези избори видяхме драстични нарушения, огромни и грозни нарушения. Българските политици показаха отново, че за тях изборите са един механизъм за получаване на числа, а не механизъм, по който убедените от тях български граждани да гласуват за техните политики", добави той.

В "Прозрачност без граници" са получени множество сигнали за различни нарушения по време на вота. Стигне ли се до полиция и прокуратура обаче, хората се отказват масово да съдействат, изтъкна Славов. И уточни, че те очакват разочарование от разследващите и се струват за себе си.

Трябва да се създадат регионални преброителни центрове, а не гласовете да се броят в секционните комисии, предлагат от "Прозрачност без граници". По този начин купувачите на гласове няма да могат да проследяват вота, особено в малките населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай