Приели сме над 33 000 бежанци от Украйна. 80% от тях искат работа

Правителството с кризисен щаб

Приели сме над 33 000 бежанци от Украйна. 80% от тях искат работа | StandartNews.com

69 735 души общо са влезли в страната ни от Украйна. 33 516 души са останали, като 1/3 от тях са деца. Това съобщи вицепремиерът Калина Константинова на брифинг на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Кабинетът с щаб за войната. Първи брифинг (НА ЖИВО)

Тя подчерта, че това, което се случва в момента, се случва за първи път в ЕС и за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки.

"Наш дълг е да помогнем на хората, които бягат от ужаса на войната", призова Константинова.

"40 лева е сумата на ден за бежанец, която ще се предоставя на хотелиерите у нас", уточни тя.

80% от бежанците, останали у нас, са заявили на границата, че искат да работят в България. За да се случи това обаче децата им трябва да имат осигурена детска градина или да ходят на училище.

Преди дни правителството обяви, че сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции.

Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия. От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай