Приеха мерки за борба с младежката безработица

71 000 млади хора ще получат шанс за първа работа

Приеха мерки за борба с младежката безработица | StandartNews.com

София. Парламентът прие на второ четене мерки за борба с младежката безработица. Промените в Закона за насърчаване на заетостта получиха подкрепата на всички парламентарни групи в НС. За 71 000 млади хора ще се създадат по-добри условия за намиране на първа работа. Това обясни председателят на Комисията по труда и социалната политика, депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Работодателите ще бъдат стимулирани да наемат млади хора на работа за първи път на пазара на труда. Така и те ще участват в мерките за насърчаване на заетостта сред младежите. Това ще стане с новите промени. Ще има редица бонуси за работодателите, например заплащане от 6 до 18 месеца на част от осигурителните вноски за сметка на работодателя срещу затова да продължи трудовия договор на своя нов служител за още една година.

Условието е работодателите да наемат хора до 29-годишна възраст, със средно и висше образование условието. Те трябва да имат регистрация в бюрата по труда в последните 12 месеца. Не се изисква 12 месеца регистрация в бюрото за онези, които имат начално или основно образование. За тях ще има средства за „чиракуване" в определени фирми. Държавата ще поема заплащането на наставника, който ще учи младежа, както и осигуровките на чирака.

„До края на тази година ще бъдат отделени около 500 000 – 600 000 лева. По прогнози за следващата година ще са необходими между 2 и 3 млн. лв.", обясни Нинова.

Размерът на парите за бизнеса ще бъде на 30% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя за първите шест месеца. По-късно ще има 50 на сто за следващите 6 месеца и 75% за последните 6 месеца.

В момент на конфронтация намерихме една тема, която може да ни обедини и с която заедно всички можем да направим нещо добро за младите хора на България, каза Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод новите мерки срещу безработицата сред младите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай