Президентски съветник тегли чертата. Бъдещето на кабинета

Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, каза проф. Александър Маринов

Президентски съветник тегли чертата. Бъдещето на кабинета | StandartNews.com

Правителство на политическото оцеляване. Така председателят на Стратегическия съвет на президента Румен Раден - проф. Александър Маринов, определи кабинета след излизането на ИТН от управляващата коалиция. В обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“ проф. Маринов изрази критиките си към подхода за оцеляването на това управление, защото е неправилен и няма да даде резултат.

„Преди някой да вземе решение да напусне досегашната си парламентарна група и да подкрепи нещо друго, трябва да стане ясно какво друго конкретно подкрепя - мотивацията да променим България е общо понятие, а подхода с аритметично събиране на 121 гласа, е, че той не поражда доверие и подкрепа в обществото, а точно обратното. При само общи приказки и никаква конкретика на убедително предложение за постигане на краткосрочни цели във вече създалата се ситуация, политика не се прави“, заяви проф. Маринов и посочи, че поради тази причина формулата е неясна, поражда съмнения, ще породи и атаки, и едва ли ще доведе до необходимата дееспособност на правителството и парламента.

Той припомни, че в световната, европейската практика има правителства на малцинството, които по важните въпроси преговарят и намират подкрепа.

„В нашия случай аз не виждам как това ще стане, защото няма конкретика в диалога“, каза още професорът и даде и пример с бързия и лек начин, по който беше изработено и подписано коалиционното споразумение, което доведе до оптимистични настроения, но за много кратко.

„Оказа се, че сме се зарадвали предварително, защото много от конкретните неща, всъщност станаха препъникамъни и бяха просто заобиколени, премълчани или приети в една максимално обтекаема формулировка и когато стана дума за конкретика, стана трудно. Има и още един много сериозен проблем - програмното правителство е начинание, което изисква добра воля, търпение, сдържаност и минимизиране на конфликтността, тъй като само по себе си то представлява един труден компромис. В тази нажежена обстановка на тежки, взаимни обвинения във всички посоки, аз не виждам, как може да се изгради една нормална работеща атмосфера или нормален работещ режим на действие на правителството и най-вече на парламента“, уточни политическият експерт, като образно обясни ситуацията, чрез познатия анекдот „такава борба за мир ще падне, че камък върху камък няма да остане.“, коментира Маринов.

Попитан за решения на тази усложнена ситуация в законодателната институция, проф. Маринов не вижда големи шансове за нормализиране на обстановката.

"Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато. Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности. Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги", коментира проф. Маринов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай